Αγωνιστική Παρέμβαση Καθηγητών Περιστερίου

- Να μην υπογραφει η νεα δανειακη συμβαση που ξεπουλα τη χωρα και χρεοκοπει το λαο.
- Καταργηση των μνημονιων, του μεσοπροθεσμου, του πολυνομοσχεδιου και ολων των αντεργατικων νομων.
- Να φυγουν ολοι οσοι καταστρεφουν και ξεπουλουν τη χωρα, μαζικος παλλαϊκος ξεσηκωμος για την ανατροπη της βαρβαρης πολιτικης που θα υλοποιησει και η “μεταβατικη κυβερνηση” των “εθονοσωτηρων "[νδ-πασοκ-λαος-μπακογιαννη-κουβελης].
- Εξω η τροϊκα και οι "επιτηρητες"- οχι στην προτεκτορατοποιηση της Ελλαδας.
- Οχι στο δίλημμα "ευρω ή καταστροφη" - εξω η ελλαδα απο την εε-ονε, το δντ, το νατο και καθε ιμπεριαλιστικο μηχανισμο.

Η πλήρης απαξίωση της κυβέρνησης και η παντελής καταρράκωση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος στη συνείδηση της πλειονότητας του ελληνικού λαού αποδείχθηκαν περίτρανα με τις λαϊκές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της επετείου του «Όχι». Αυτές ήρθαν να συμπληρώσουν τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων όλο το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα τη 48ωρη απεργία 19-20/11. Το βέβαιο είναι πως με την κατάσταση αυτή, με το λαό να διακατέχεται από πλήρως εχθρικά αισθήματα προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την κυβερνητική εξουσία να καταρρέει με πάταγο και τις λαϊκές αντιδράσεις να προδιαγράφονται σφοδρότερες, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την ολιγαρχία και το αστικό πολιτικό σύστημα, ήρθε η αναγγελία του δημοψηφίσματος και οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών να καταλήξουν στη “μεταβατική” κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με επικεφαλής τον αρχιτραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, για να επιβάλουν στο λαό τα αντιλαϊκά–βάρβαρα μέτρα που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα μνημόνια που θα την ακολουθήσουν.
Στις Κάννες, όπου προσκλήθηκε επειγόντως ο Παπανδρέου, Γερμανοί και Γάλλοι, όχι μόνο επέβαλαν την πρόταση του δημοψηφίσματος («Ναι ή όχι στο ευρώ») και το χρόνο διεξαγωγής του, όχι μόνο απαξίωσαν τον ήδη ανύπαρκτο πρωθυπουργό ενός «ισότιμου» κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, αλλά γελοιοποίησαν και τις παλινωδίες των ντόπιων αστικών κομμάτων, με την απειλή ότι “Δεν θα εκταμιευθούν άλλα χρήματα, ούτε η έκτη δόση”.
Η αδιάλλακτη θέση του γερμανογαλλικού άξονα έχει να κάνει πρωτίστως και με τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, με την επίθεση των «αγορών» σε Ιταλία, Γαλλία, κ.α., που αφήνει έκθετες τις κυβερνήσεις Μέρκελ και Σαρκοζί στο χρηματιστικό κατεστημένο, αποδυναμώνει τα δύο Λαϊκά κόμματα (του Σαρκοζί και της Μέρκελ) εν όψει των προσεχών εκλογών, στη Γαλλία και τη Γερμανία. 'Ετσι το ιμπεριαλιστικό διευθυντήριο της ΕΕ υποχρέωσε και τη ΝΔ να πετάξει το ψευδοαντιμνημονιακό προσωπείο και να ευθυγραμμιστεί άμεσα με τις διαταγές των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και του χρηματιστικού κεφαλαίου ενάντια στα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στις αποφάσεις των δύο διαδοχικών Συνόδων Κορυφής που αποτέλεσαν και τη θρυαλλίδα των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.
Οι αποφάσεις αυτές, προοιωνίζονται ένα νέο κύμα σαρωτικών μέτρων για τον ελληνικό λαό, που βιώνει ήδη τις βαριές συνέπειες της οικονομικής κρίσης με συνεχείς απολύσεις, ραγδαία άνοδο της ανεργίας, δραστική περικοπή των εισοδημάτων του, ένταση της αστυνόμευσης και πύκνωση της καταστολής. Η ανεξέλεγκτη ή ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, με όλο το κοινωνικό φορτίο που θα επιφέρει στο λαό μας, αποτέλεσε απλά και μόνο ένα διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του γερμανογαλλικού άξονα, προκειμένου να πείσει τις «αγορές», δηλ. το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (που περιλαμβάνει 400 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς), να δεχθούν ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%. Παράλληλα, αποφασίστηκε:
1. η χορήγηση νέου δανείου ύψους 100 δις € για την κάλυψη των αναγκών (τοκοχρεολύσια) ως το 2014
2. η χορήγηση άλλων 30 δις € προς τους ιδιώτες (κυρίως τράπεζες) που προτίθενται να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα, σαν ασφάλεια για τυχόν κινδύνους. Στόχος των δύο αυτών δανείων, συνολικού ύψους 130 δις €, είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020
3. η σύναψη νέου πολυετούς Μνημονίου που θα καταρτισθεί μέχρι το τέλος του χρόνου
4. η μόνιμη εγκατάσταση ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, που μαζί με τον ήδη εγκατεστημένο τοποτηρητή της ΕΕ, Χ. Ραιχενμπαχ, θα εποπτεύουν τη σωστή τήρηση των συμφωνημένων
5. η έγκριση των ελληνικών Προϋπολογισμών από την Κομισιόν πριν την ψήφισή τους,
6. η συνταγματική πρόβλεψη για ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς,
7. η έγκριση από την Κομισιόν οποιασδήποτε σημαντικής οικονομικής απόφασης.
Είναι φανερό πως όλα τα παραπάνω στοιχειοθετούν όρους νεοαποικισμού, οι συνέπειες των οποίων χτυπούν άμεσα και για μία ακόμα φορά τα εργατολαϊκά στρώματα, που καλούνται να επιβαρυνθούν με καινούργια χαράτσια τόσο για την αποπληρωμή των νέων δανείων προκειμένου να «σωθούν» οι τράπεζες, όσο και με νέα αντεργατικά μέτρα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα ισοπεδώσουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Στις παραπάνω αποφάσεις θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:

Α] Καίριο πλήγμα θα δεχθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, των οποίων η περιουσία εξανεμίζεται. Πιο συγκεκριμένα, θα υποστούν με κάθε βεβαιότητα «κούρεμα» 10-12 δις €, αφού το παράρτημα της απόφασης της Συνόδου δεν τα εξαιρεί. Παρά τις «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις συντάξεις, το βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον τους πρώτους μήνες, η κυβέρνηση θα τα χρηματοδοτήσει –με δανεικά, φυσικά- για να δώσουν συντάξεις και να μην προκληθεί κοινωνική αναταραχή. Στη συνέχεια και καθώς η μείωση των συντάξεων αποτελεί στόχο τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ, η χορήγηση των συντάξεων θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν, γεγονός που θα επιφέρει μαθηματικά τη δραστική μείωσή τους. Πρόκειται για εξελίξεις που τινάζουν στον αέρα συνολικά το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, σηματοδοτούν νέα μείωση των συντάξεων και νέες θεμελιώδεις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να καθησυχάσει -για την ακρίβεια, να αποκοιμίσει τους εργαζόμενους- προβάλλοντας το απίθανο επιχείρημα ότι από την ελάφρυνση που θα επέλθει στον κρατικό προϋπολογισμό θα δοθούν χρήματα για τη στήριξη των Ταμείων!

Β) Πλανάται η εντύπωση ότι το «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους που αγγίζει τα 360 δις €, κατά 50% θα το μειώσει στο μισό. Λάθος, γιατί από το παραπάνω ποσό εξαιρούνται 60 δις € ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ. Ακόμα, εξαιρούνται 65 δις € του δανείου των 130 δις € του δανείου της ΕΕ+ΕΚΤ+ΔΝΤ (Μνημόνιο 1). Επιπλέον εξαιρούνται 40-45 δις € ελληνικών ομολόγων, που λήγουν μετά το 2020. Επίσης εξαιρούνται 15 δις € εντόκων γραμματίων του δημοσίου με 5χρονη ή 10χρονη διάρκεια. Τέλος εξαιρούνται κάποια άλλα δάνεια ύψους 20 δις €, που δεν εμπίπτουν στη ρύθμιση. Αν εξαιρέσουμε τα 100 δις € των ομολόγων, που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τότε το «κούρεμα» των ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ξένων τραπεζών δεν ξεπερνά τα 60 δις €. Αν χαθούν τα μισά, δηλ. 30 δις €, η χασούρα θα καλυφθεί από τα χρήματα της ασφάλειας που έχει θέσει στη διάθεση των χρηματιστικών οργανισμών η ΕΚΤ. Συν το γεγονός ότι με τον τοκογλυφικό δανεισμό του 8% προς την Ελλάδα –όταν οι ίδιοι δανείζονται με επιτόκιο 1%- το μεγαλύτερο μέρος της «ζημιάς» έχει ήδη καλυφθεί!

Γ) Μόνιμοι "επιτηρητές" το τίμημα του "κουρέματος". Aναφερόμενος στη μόνιμη εγκατάσταση τεχνοκρατών της ΕΕ στην Ελλάδα, μετά από απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος δήθεν την εθνική αξιοπρέπεια, δήλωσε ότι: «…τίποτα μα τίποτα σ' αυτή τη συμφωνία δεν θυσιάζει τη δυνατότητά μας να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις…».
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και το σύνολο της κομμάτων της αστικής τάξης έχει εκχωρήσει μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας ήδη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και κυρίως μετά την υπογραφή του Μνημονίου, προκειμένου να διασφαλίσει στο ντόπιο μεταπρατικό κεφάλαιο την ενίσχυση της θέσης του στον ευρωπαϊκό καταμερισμό. Τώρα δεν κάνει άλλο από το να βουλιάζει ακόμα περισσότερο τη χώρα και το λαό μας στο βούρκο της εξάρτησης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση των αποφάσεων των Συνόδων και όταν η Μέρκελ δηλώνει ξεκάθαρα μπροστά στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι «…πρέπει να υπάρξει μια μόνιμη επιτήρηση της Ελλάδας, γιατί δεν αρκεί να πηγαίνει εκεί η τρόικα κάθε τρεις μήνες…», για ποια εθνική αξιοπρέπεια της χώρας μας μπορεί να γίνει λόγος; Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ήταν ακόμα σαφέστερος: «…Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, η Ελλάδα θα λάβει σκληρά μέτρα και θα πρέπει να αποδεχθεί μια πολύ πιο στενή εποπτεία (…) Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της. Δεν πιστεύω ότι άλλη χώρα θα ήθελε να υποστεί αυτά τα σκληρά μέτρα, εκτός κι αν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Δεν χρειάζεται να προστεθεί τίποτα περισσότερο. Η κυβέρνηση παραδίνει τη χώρα και το λαό μας δεμένους πισθάγκωνα στις ορέξεις του ξένου και ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Η χώρα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε προτεκτοράτο, έχοντας παραδώσει, πέραν της πολιτικής, τα ηνία της οικονομίας της χώρας, κάνοντας ακόμα πιο δυσβάσταχτους τους όρους επιβίωσης του ελληνικού λαού. Η ίδια η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε ένα επιτελείο υπαλλήλων της ΕΕ και του ΔΝΤ, έτοιμη να υπογράψει και να εκτελέσει τις πιο αντιδραστικές επιταγές των ξένων. O τοποτηρητής Χ. Ράϊχενμπαχ, οι 22 ελεγκτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Αθήνα, μαζί με δεκάδες παρατρεχάμενούς τους, για να κάνουν «φύλλο και φτερό» όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες, παραμερίζοντας και απαξιώνοντας υπουργούς, υφυπουργούς και Γεν. Γραμματείς, προκειμένου να εισηγούνται την εκταμίευση των ποσών της νέας δανειακής σύμβασης, αποτελούν την πιο χυδαία κατάληξη των ψευδεπίγραφων σλόγκαν περί «ισοτίμων εταίρων»!

Δ) Ποιος θα "κουρευτεί" πραγματικά; Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει και νέα μέτρα για το 2012, εάν η κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος 2011-2012, οπότε, τυχόν απόκλιση του 2011 μετατίθεται στο 2012. Άρα θα πρέπει να πληρωθούν στο σύνολό τους οι έκτακτες εισφορές, τα τέλη επιτηδεύματος, το ειδικό τέλος ακινήτων, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, ο αυξημένος ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο και γενικώς το σύνολο των φόρων που επιβλήθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι.
Το εύρος των μέτρων θα βαραίνει τον τομέα των δαπανών μέσω της μείωσης μισθών και συντάξεων ή των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της κατάργησης φορέων ή οργανισμών ή οργανικών θέσεων. Στον τομέα των εσόδων το πακέτο των νέων μέτρων, που θα αφορούν την άμεση (εισόδημα, ακίνητα κ.λπ.) και την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.λπ.), κλείνει μέσα στο Νοέμβριο με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού Ν/σ για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια.
Κατά τα άλλα, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία εκτοξεύεται, ετοιμάζεται νέο κύμα μαζικών απολύσεων με το σύστημα της «εφεδρείας» στο δημόσιο και τις πρώηνΔΕΚΟ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά, και το δημόσιο χρέος «καλπάζει». Εάν εκτιμήσουμε ότι η χώρα ήταν «χρεοκοπημένη», όπως έλεγαν, με δημόσιο χρέος ύψους 120% του ΑΕΠ το 2009, πώς θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε την πολιτική του κυβερνητικού προγράμματος που εφαρμόζεται, με την εξαθλίωση του λαού μας, που θα μας οδηγήσει το 2020 και πάλι στο δημόσιο χρέος ύψους 120% του ΑΕΠ;

Ε) Ποιοι κερδίζουν ακόμη από το "κούρεμα"; Το νέο δανειακό πρόγραμμα 130 δις €, που θα βαρύνει ακόμα παραπέρα το δημόσιο χρέος και που καλείται να εξοφλήσει ο ελληνικός λαός, κατευθύνεται κατά το μισό περίπου προς τις τράπεζες. Στα πιστωτικά ιδρύματα, ελληνικά και ξένα, θα δοθεί ρευστό 30 δις €, σαν «κίνητρο» για τη συμμετοχή τους στο «κούρεμα». Στο ποσό αυτό θα προστεθούν άλλα 30 δις € για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα έχουν στη διάθεσή τους και άλλα 10 δις € από το πρώτο δανειακό πακέτο. Συνολικά, οι τράπεζες θα αρπάξουν 70 δις €! Για την κάλυψη των δανειακών αναγκών και των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού απομένουν περίπου 60 με 70 δις €. Η άντληση των χρημάτων αυτών θεωρείται δεδομένη, αν λάβουμε υπόψη ότι από τις εγγυήσεις των 128 δις € έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα 93 δις €. Είναι προφανές ότι η κρατικοποίηση των τραπεζών είναι το επόμενο βήμα. Μετά θα ακολουθήσει η πώλησή τους σε νέους ιδιοκτήτες, το αργότερο σε δυο χρόνια.
 
Το ποσόν που θα διατεθεί για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να είναι η πρώτη δόση του νέου δανείου, μαζί με τα χρήματα για πληρωμή των χρεών του Δημοσίου 6,5 δις €. Η συμμετοχή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών κυρίως του εξωτερικού είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής καμία κυβέρνηση μεταβατική, υπηρεσιακή, κοινής συναίνεσης, αυτοδύναμη,"εθνικής σωτηρίας" κλπ δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί, αναιρέσει, ακυρώσει. Οι εκβιασμοί που επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι σαφείς. Και επιπλέον, κάτω από την πίεση των πολιτικών εξελίξεων, φάνηκε καθαρά και η δημαγωγική πολιτική της ΝΔ, που έσπευσε να στηρίξει άρον-άρον τη δανειακή συμφωνία.
Γίνεται πλέον φανερή σε όλο το λαό η θέση των αστικών κομμάτων που είναι έτοιμα να θυσιάσουν τα πάντα, να δώσουν δηλαδή τον πιο βαρύ φόρο υποτέλειας για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της πρόσδεσης στην ΕΕ και το ευρώ, υπηρετώντας δουλικά τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.

ΟΛΟΙ στις μεγαλες διαδηλώσεις και κινητοποιησεις με αφορμη την εξεγερση του Nοεμβρη του '73,
ολοι στη γενικη συνελευση της ΕΛΜΕ Περιστεριου και στις εκλογες για την αναδειξη του νεου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, την Πεμπτη 15/12.

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa