Υπουργοί και Bουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά του δημοψηφίσματος, καταρρέει ο Παπανδρέου



Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση των Καννών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στο ευρώ και το «όχι» Βενιζέλου στο δημοψήφισμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη 1 το μεσημέρι το πλέον κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο από την ημέρα που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στη συνεχεία θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. 

Η εικόνα για τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού δεν είναι καθόλου καθαρή. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι «αναγκαστήκαμε να θέσουμε θέμα δημοψηφίσματος για να πείσουμε τον κ. Σαμαρά να αναλάβει τις ευθύνες του».

Αργότερα, έγινε γνωστό από άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του.

Mία ακόμα πληροφορία που μετέδωσε η ΝΕΤ με κάθε επιφύλαξη θέλει τον κ. Παπανδρέου να έχει εξουσιοδοτήσει τους Νίκο Αθανασάκη και Δημήτρη Ρέππα να μεταβούν στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού προκειμένου να συζητήσουν με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και ζητούν από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ανδρέα Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος φαίνεται να προσχωρεί στην ομάδα των τριών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μόσιαλος δεν κλήθηκε νωρίτερα στον «πρωινό καφέ» των πλέον στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Οι «4» σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνουν παρέμβαση στο Υπουργικό, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι να μην γίνει το δημοψήφισμα.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, έχοντας επιστρέψει από την Γαλλία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος δήλωσε: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες το δημοψήφισμα είναι ό,τι ακριβώς δεν χρειάζεται η χώρα».

Στο πλευρό του κ. Βενιζέλου τάχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο Δημήτρης Ρέππας

Παράλληλα, σειρά υπουργών και βουλευτών έχουν ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος, ενώ τουλάχιστον τρεις (3) οι κυρίες Καϊλή, Παναρίτη και Μερεντίτη έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που οργανώνει ένα δημοψηφίσμα με ερώτημα «ναι ή όχι στην Ευρωζώνη». Επιπλέον, ο Δ.Λιντζέρης δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν.

Συγκεκριμένα, οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου, Χαρά Κεφαλίδου, Εύα Καϊλη και οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Δημήτρης Λιντζέρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης και Οδυσσέας Βουδούρης έχουν ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούν με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα το οποίο ενδεχομένως να θέσει την χώρα εκτός ζώνης του ευρώ.
Αναλυτικά, η κυρία Κεφαλίδου χαρακτήριζε «αψυχολόγητη» την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, το ίδιο και η κυρία Καϊλή, ο κ. Καρτάλης μίλησε για «αιφνιδιασμό» και άφησε να εννοηθεί ότι καταψηφίσει την σχετική πρόταση όταν έρθει στην βουλή.
Ο κ. Βουδούρης είπε ότι «το δημοψήφισμα δεν θα υπερισχύσει και θα επικρατήσει η λογική» ενώ ο κ. Βαρδίκος ανέφερε πως «δεν θα στεναχωρηθώ ένα τελικά δεν γίνει». Οι κυρίες Παπανδρέου και Αντωνίου καθώς και οι κ.κ. Λιντζέρης, Ανδρουλάκης και Σαλαγιάννης εκτίμησαν ότι η καλύτερη λύση είναι εκλογές ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όχι το δημοψήφισμα.
Γιώργο πάρτο πίσω ή φύγε 

Στο πόδι είναι από τα ξημερώματα ολόκληρη η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, καθώς το χαστούκι των ευρωπαίων ηγετών στον Γιώργο Παπανδρέου, χθες βράδυ στις Κάννες για το δημοψήφισμα, άλλαξε δραματικά τα δεδομένα, καθώς υπήρξε και η διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σχεδόν όλο το κυβερνών κόμμα είναι με την άποψη ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρα στο ευρώ. Το πρόταγμα είναι τώρα, με ορατό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της χώρας να διασφαλιστεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Υπό αυτή την έννοια τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός ώστε να υπαναχωρήσει από το δημοψήφισμα, καθώς δεν μπορεί να συζητάει η χώρα ένα τέτοιο θέμα, την ώρα που η προτεραιότητα είναι η σταθερότητα και η υλοποίηση της τελευταίας ευρωπαϊκής συμφωνίας.

Βουλευτές θα ζητήσουν προς τούτο σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για να αποφασίσει αυτή σχετικά. Εάν ο κ. Παπανδρέου δεν δεχθεί να υπαναχωρήσει στελέχη θα του ζητήσουν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και να διευκολύνει τις εξελίξεις, αποδεχόμενος την ανάδειξη άλλου πρωθυπουργού από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.

Όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης απο Καιλή - Παναρίτη 

Την πρόθεσή τους να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός δεν αναιρέσει την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γνωστοποίησαν την Πέμπτη οι κυρίες Εύα Καϊλή και Έλενα Παναρίτη.

«Δεν είμαι διατεθειμένη να συνταχθώ με κανένα τρόπο σε οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας» είπε η Έλενα Παναρίτη, μιλώντας στον Realfm.

Σε επιστολή της προς τον Γ.Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η Εύα Καϊλή τονίζει:

«Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την ελληνική κοινωνία».

Η κ. Καϊλή επισημαίνει στην επιστολή, την οποία ανάρτησε και στη σελίδα της στο Facebook, ότι «δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες της δικής μας ακολουθούμενης πολιτικής στους Έλληνες, τώρα, και μετά τις θυσίες των τελευταίων δύο ετών».

«Προτάσσοντας λοιπόν, το εθνικό συμφέρον από το κομματικό ή το προσωπικό, όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο ελπίζω πως με αυτόν τον τρόπο πράττω, στο μερίδιο που μου αναλογεί» σημειώνει.

Η κ. Καϊλή καλεί τον πρωθυπουργό «την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

«Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας» καταλήγει η επιστολή.

Η δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη:

«Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησα να συγκληθεί κατεπειγόντως η Κοινοβουλευτική Ομάδα ως το μόνο υπαρκτό και σε λειτουργία συλλογικό κεντρικό όργανο του Κινήματος. Να συζητήσει ανοιχτά όλα τα κρίσιμα θέματα και να αποφανθεί με ψηφοφορία για την πορεία της χώρας και της παράταξης.

Μετά τη χθεσινή δραματική εξέλιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις.

Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».

Δηλώσεις Φ. Γεννηματά

"Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν στη συμφωνία ώστε να μη φθάσουμε στο δημοψήφισμα" δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, παίρνοντας και αυτή αποστάσεις από τον πρωθυπουργό. "Δε μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να αμφισβητήσουμε τη συμμετοχή μας στο ευρώ" δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

Ο ΜΙχάλης Χρυσοχοίδης 

«Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές. Η ενότητα είναι επιβεβλημένη» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει».

«Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» καταλήγει.

Αν και στη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη δεν γίνεται ρητή αναφορά στο δημοψήφισμα, συνεργάτες του υπουργού Ανάπτυξης διευκρίνισαν στο in.gr ότι τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος.

Πιο Γρήγορο Web με IE9. Κατεβάστε τον Internet Explorer 9 τώρα! microsoft
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa