Ανακοπή της… φυγής χρημάτων στο εξωτερικό με κάποια από αυτά μάλιστα να ξαναβρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα... διαπιστώνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Παρουσιάζοντας στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής την ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική του 2011 ο κ. Προβόπουλος ήταν αποκαλυπτικός. «Ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν οι χειρότεροι στο διάστημα της κρίσης καθώς υπήρξε διαρροή καταθέσεων 13-14 δις ευρώ που κρίνεται πολύ μεγάλη, αυτό συνεχίστηκε και τις 10 πρώτες μέρες του Νοεμβρίου. Ωστόσο οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ανέστρεψαν το κλίμα και τις τελευταίες 10-15 ημέρες παρουσιάζεται μια σταθεροποίηση στο σύστημα και μια μικρή επανάκαμψη καταθέσεων».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να δώσει μία συνολική εικόνα για την εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό η οποία όπως ανέφερε κυμάνθηκε από 1,5-3,5 δις ευρώ για το 2009, το 2010 άγγιξε τα 28 δις ευρώ ενώ από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του παρόντος έτους έφτασε τα 26,2 δις ευρώ.
Για το δισεπίλυτο πρόβλημα της ύφεσης στη χώρα μας, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως αν κυμανθεί κοντά στο 5,5% έστω και μέχρι 5,8% αυτό θα είναι εξαιρετικά καλό ενώ ευχήθηκε να μην πραγματοποιηθεί η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ύφεση 6,1%.
Άφησε πάντως αιχμές για την όλη διαχείριση της κρίσης και κυρίως για την αποσπασματική εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την σωτηρία της χώρας. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο μνημόνιο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι δεν πέτυχε «γιατί εφαρμόστηκε αποσπασματικά» ενώ εξέφρασε την άποψη πως τα έσοδα δεν μεγαλώνουν αυξάνοντας τους φορολογικούς δείκτες αλλά χτυπώντας τη φοροδιαφυγή όπου, « δεν έχουμε κάνει μεγάλες επιτυχίες».