Απολύσεις θα ζητήσει το Εurogroup

Τα ψέματα τελείωσαν σε σχέση με το μείγμα πολιτικής που αξίζει τον κόπο να ακολουθήσει το ελληνικό επιτελείο για να μειώσει το έλλειμμα φέτος και τα επόμενα έτη. Το Εurogroup στη σημερινή του συνεδρίαση αναμένεται σύσσωμο να ζητήσει από τον Έλληνα υπουργό οικονομικών Ε. Βενιζέλο και την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Ο ίδιος ο επίτροπος Ρεν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του στον τύπο θα κάνει προσωπική παρέμβαση, θα περιγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα, όπως την μεταφέρουν στις Βρυξέλλες τα στελέχη της επιτροπής. Μετά θα ζητήσει να περιληφθεί στην ανακοίνωση που θα αναγνώσει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ μετά το πέρας της συνεδρίασης, μία παράγραφος για την Ελλάδα που θα αναφέρεται στην απαίτηση για μόνιμη και διαρθρωτική μείωση των δαπανών. Τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του έχουν μεταφέρει ότι στην Ελλάδα αυτό είναι εφικτό μόνο με μια μέθοδο: λουκέτα στο δημόσιο και απολύσεις.

Η κίνηση, τόσο της τρόικας με την αποχώρηση και επάνοδο, όσο και του επιτρόπου αργότερα σήμερα σηματοδοτούν μια στροφή για την Κομισιόν. Αφαιρεί σταδιακά την επιλογή μείγματος πολιτικής από την κυβέρνηση και προκρίνει μόνο παρεμβάσεις από τις οποίες περιμένει απόδοση. Όπως επεξηγούν κοινοτικοί αξιωματούχοι «στην Ελλάδα έσοδα δεν πρόκειται να μαζευτούν, οπότε το κράτος πρέπει να συρρικνωθεί». Η ιστορία του τέλους των ακινήτων με τις δηλώσεις «απείθειας» από το συνδικάτο της ΔΕΗ, είναι σε γνώση των Βρυξελλών που ξέρουν αφενός ότι δεν υπάρχει κανένας ασφαλής τρόπος για το δημόσιο να κάνει εισπράξεις, αφετέρου η φοροδοτική ικανότητα μιας και μόνο μερίδας πολιτών έχει εξαντληθεί.

Θα επιδιώξουν συνεπώς να φορτώσουν το πρόγραμμα της εφεδρείας και των απολύσεων - που κανονικά έχει ορίζοντα το 2015 - κατά πολύ μεγαλύτερο βαθμό στο δεύτερο μισό του 2011 και στο πρώτο μισό του 2012. Θα απαιτήσουν, για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ένα πολύ πιο σαφές χρονοδιάγραμμα κατάργησης φορέων και θέσεων εργασίας στο δημόσιο, όπως λίγο πολύ γίνεται σε κάθε μεγάλη πολυεθνική επιχείρηση που τελεί υπό αναδιάρθρωση. Ο κατάλογος των καταργήσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικές ημερομηνίες και πλήρη κοστολόγηση.

Ο επίτροπος και οι 16 υπουργοί που έχουν ήδη ενημερωθεί αναμένεται να πιέσουν εξαιρετικά τον Έλληνα υπουργό. Στην εισήγηση του κ. Ρεν θα περιλαμβάνονται οι αστοχίες στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η καθυστέρηση στην παρουσίαση του φορολογικού νόμου, η απόκλιση από τον στόχο των αποκρατικοποιήσεων και ο κατάλογος των προτάσεων του κ. Μορς και των άλλων κοινοτικών στελεχών που η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει ή καθυστερεί στην εκτέλεσή τους.

Αν οι συνομιλίες ολοκληρωθούν τότε ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αποστολής και την εκταμίευση της 6ης δόσης. Οι Ευρωπαίοι θα χρειαστούν 8 μέρες μετά την 13η Οκτωβρίου για να κάνουν την εκταμίευση. Το ΔΝΤ όπως έχει ενημερώσει τον επίτροπο Ρεν δεν θα εκταμιεύσει τη συμμετοχή του πριν από τα τέλη του μήνα.

Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον προσπαθούν τιθασεύσουν την κρίση χρέους, με τα περιθώρια να στενεύουν και την παγκόσμια ύφεση - αυτή τη φορά με ευρωπαϊκή υπαιτιότητα - να είναι προ των πυλών. Η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα το 2012 σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος οι εταίροι όμως ρισκάρουν γιατί δεν θα είναι σε θέση να πιστοποιήσουν ότι η χώρα δεν παράγει νέο χρέος πριν τις αρχές του 2013. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως επισήμως έχουν βάλει για συζήτηση το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου αμέσως μετά από την κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι σε όλο το Εurogroup δεν προβλέπεται να συζητήσουν και τίποτα άλλο, παρεκτός την επιλογή αντικαταστάτη για τον κ. Γ.Στάρκ στο ΔΣ της ΕΚΤ. 
 
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
 
πηγή:www.real.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa