Τραγωδία στην Τουρκία: Eκατοντάδες οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Πάνω από 200 άνθρωποισκοτώθηκαν από το σεισμό 7,2 βαθμών που σάρωσε περιοχές της ανατολικής Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν στους δημοσιογράφους νωρίς σήμερα.....


Ο Σαχίν, που επιβλέπει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Έργκις, μια από τις πόλεις που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από το σεισμό, είπε πως έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι 117 ανθρώπων σε αυτή και 100 στην πόλη Βαν, πρωτεύουσα της επαρχίας. Συνολικά 1.090 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν τραυματιστεί από το χθεσινό σεισμό, πρόσθεσε.
Αξιωματούχοι είπαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και ομάδες διάσωσης εργάζονταν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές, ενώ υπάρχουν και ζημιές στους δρόμους. Στην περιοχή έχουν μεταβεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ισχυρή δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι σήμερα Κυριακή, 35 χλμ βορειοδυτικά της πόλης Βαν, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράν. Aργά το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε και μετασεισμός 5,8 βαθμών.

Δραματικές μαρτυρίες κατοίκων
Αξιωματούχοι του χωριού Οκλουλάρ δήλωσαν ότι η περιοχή έχει ισοπεδωθεί και αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια. Τα περισσότερα σπίτια δε είναι κατασκευασμένα από τούβλα και λάσπη.
Δραματικές οι μαρτυρίες ανθρώπων από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο.
«Προσπάθησα να βγω από το σπίτι μου αλλά δεν μπορούσα να ανοίξω την πόρτα. Βγήκα από το παράθυρο και αμέσως έσπευσα να βοηθήσω τους γείτονές μου. Ανασύραμε από τα συντρίμμια έξι νεκρούς», δήλωσε στο Associated Press κάτοικος της περιοχής.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa