Αυθαίρετα του ΥΠΕΧΩΔΕ στην καρδιά της Αθήνας



Ρεπορτάζ: Θάνος Κολοβός – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών που κρίνει ως «αυθαίρετα και κατεδαφιστέα» 16 δημόσιες κατασκευές στο Δήμο Γαλατσίου.
Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα στο Άλσος Βεΐκου και καταλαμβάνουν έκταση 62 στρεμμάτων.
Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι να έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του Δήμου και του Δασαρχείου.
Όλες οι κατασκευές, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δασαρχείου, είναι σε αναδασωτέο δημόσιο δάσος. Το πιο εξοργιστικό, όμως, της υπόθεσης είναι ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις έχουν ανεγερθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ποια είναι τα αυθαίρετα
Στις 5 Οκτωβρίου 2010, κλιμάκιο από την υπηρεσία της Διεύθυνσης Δασών έκανε αυτοψία στο Άλσος Βεΐκου και κατέγραψε πλήθος παράνομων κατασκευών στην δασική θέση και συγκεκριμένα σε αναδασωτέο δημόσιο δάσος του Άλσους.
Τελικά καταμετρήθηκαν 16 παράνομες κατασκευές μεταξύ των οποίων είναι: O δημοτικός κινηματογράφος, τα γήπεδα τέννις, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, τα γήπεδα μπάσκετ, το αναψυκτήριο, η πίστα πατινάζ, το κολυμβητήριο, το ποδηλατοδρόμιο ακόμη και η λίμνη που βρίσκεται μέσα στο άλσος.
Σε έγγραφα που απέστειλε η Διεύθυνση Δασών και συγκεκριμένα ο διευθυντής της υπηρεσίας, Σωτήρης Σιμνός, στις 30 Ιουνίου 2011 ζητάει από τον δήμο Γαλατσίου την άμεση απομάκρυνση – κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός δυο ημερών αλλιώς θα εκδοθεί απόφαση κατεδάφισης από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής.
Δείτε τα έγγραφα
  
Έκτιζε αυθαίρετα και το ΥΠΕΧΩΔΕ
Έκπληξη και απορία προκαλεί το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 1968/2010 που εστάλη από τον κ. Σίμνο προς το Δήμο Γαλατσίου, με το οποίο διαπιστώνουμε ότι αυθαίρετες κατασκευές είναι και αυτές που ανεγέρθησαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων τα έτη 1986-1987 και τις διαχειρίζεται και λειτουργεί ο Δήμος Γαλατσίου.
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δασών Αθήνας, εννιά κτίσματα που κατασκεύασε το υπουργείο τη συγκεκριμένη διετία βρίσκονται σε δημόσιο αναδασωτέο δάσος. Πρόκειται για: Το ανοικτό θέατρο εμβαδού 1060 τ.μ., το κλειστό εκθεσιακό κέντρο εμβαδού 565 τ.μ., το αναψυκτήριο «Άνεμος» εμβαδού 660 τ.μ., το κολυμβητήριο εμβαδού 3.750 τ.μ., η πίστα πατινάζ εμβαδού 1160 τ.μ., ο ποδηλατοδρόμος εμβαδού 760 τ.μ., το θυρωρείο και ένα κτίσμα της ΔΕΗ εμβαδού 40 τ.μ. και τέλος οι δημόσιες τουαλέτες εμβαδού 135 τ.μ..
Δείτε τα έγγραφα
  
Ακόμη και η κατασκευή που έγινε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 1981 κρίθηκε ως «αυθαίρετο» αφού βρίσκεται και αυτό σε δημόσιο αναδασωτέο δάσος και συγκεκριμένα το κλειστό γυμναστήριο εμβαδού 4.500 τ.μ..
Δείτε έγγραφα
  
Τι απαντά ο Δήμος
Από την πλευρά του με την επιβολή μεγάλων προστίμων (που θα αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ) κινδυνεύει ο Δήμος Γαλατσίου εάν δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και δεν κατεδαφίσει τις παράνομες κατασκευές.
Η zougla.gr επικοινώνησε με το δήμαρχο Γαλατσίου κ. Κυριάκο Τσίρο, ο οποίος τόνισε πως οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί από τις αναδασωτέες περιοχές καθώς χρησιμοποιούνται καθημερινά από χίλια άτομα.
«Να κατεδαφίσουμε αθλητικές εγκαταστάσεις, κολυμβητήρια και γήπεδα που χρησιμοποιούνταν στην Ολυμπιάδα θα ήταν τεράστιο κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα. Μιλάμε για εγκαταστάσεις 30 χρόνων. Να τα κατεδαφίσουμε και να φύγουν τα παιδιά που αθλούνται από το Γαλάτσι και από την Αθήνα είναι γελοίο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος. Τέλος, υπογραμμίζει πως αν ο δήμος επιβαρυνθεί με πρόστιμο δεν πρόκειται να το πληρώσουν και θα προβούν στο «κλείσιμο» της Βεΐκου με απορριμματοφόρα. 
Ακούστε την απάντηση του δημάρχου:

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa