Στις 9 μονάδες η διαφορά υπέρ της ΝΔ, που δε σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. "Μαύρο" στους πολιτικούς αρχηγούς και επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά του '70. 'Όχι σε εκλογές λένε οι πολίτες, που εκτιμούν πάντως ότι η κυβέρνηση δε θα τις αποφύγει
Γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό να χάνει τη "δημοτικότητά" του κατακόρυφα μέσα σε ένα μήνα, αποκαλύπτει το βαρόμετρο του Οκτωβρίου για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.
Γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό να χάνει τη "δημοτικότητά" του κατακόρυφα μέσα σε ένα μήνα, αποκαλύπτει το βαρόμετρο του Οκτωβρίου για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.
Στην παράσταση νίκης, σημαντικό προβάδισμα με 59% καταγράφει η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μόλις 9%. Πρώτο κόμμα η... αποχή, με ποσοστό 34% και τη ΝΔ να ακολουθεί με 31,5% έναντι 22,5% του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 10,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, το ΛΑΟΣ 9%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2% (7% λοιπά κόμματα).
Πτώση 7% καταγράφουν τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος (από 20% του Ιανουαρίου) ενώ η ΝΔ παραμένει σταθερή, στο χαμηλό του 10%.
Πάντως, με ποσοστό 11% αμφότερα τα δύο μεγάλα κόμματα θεωρούνται ότι θα κάνουν την καλύτερη κυβέρνηση, ενώ το 73% θεωρεί ότι καμία από τις δύο κυβερνήσεις, δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
Ειδικότερα, ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας οι πολίτες αναφέρουν το οικονομικό με 67%, την ανεργία με 34% ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι πολιτικοί, με 17% με θεαματική μάλιστα άνοδο, συγκριτικά με τα προηγούμενα Βαρόμετρα του αντίστοιχου μήνα στα έτη 2009 (3%) και 2010 (7%).
Αναζητείται καταλληλότερος πρωθυπουργός
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, λιγότερο αρνητικά αντιμετωπίζεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης (38% θετικές γνώμες 57% αρνητικές), ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας (36% - 58%), ο Αντώνης Σαμαράς (35% - 59%), η Αλέκα Παπαρήγα (27% - 68%) και την κορυφή καταλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου (23% - 73%).
Χαρακτηριστικό είναι ότι η δημοφιλία του πρωθυπουργού καταγράφει πτώση 7% σε ένα μήνα: στο 23% τον Οκτώβριο από 30% τον Σεπτέμβριο. Πτώση 2% καταγράφει και η δημοφιλία του Αντώνη Σαμαρά για το ίδιο διάστημα (από 37% σε 35%), αλλά και της Αλέκας Παπαρήγα (από 28% σε 27%). Άνοδο καταγράφουν αντίθετα ο Γιώργος Καρατζαφέρης (από 37% σε 38%) και ο Αλέξης Τσίπρας (από 34% σε 36%).
Σύμφωνα με το 47% των ερωτηθέντων καταλληλότερος πρωθυπουργός δεν είναι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 28% εκτιμά ότι καταλληλότερος είναι ο Αντώνης Σαμαράς και το 22% ο Γιώργος Παπανδρέου (1% δηλώνει ότι και οι δύο είναι καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί και 3% δεν έχουν άποψη).
Πάντως ο κ. Σαμαράς παρουσιάζεται να έχει ελαφρά αλλά σταθερή άνοδο, ενώ ο κ. Παπανδρέου καταγράφει σταθερή πτώση των ποσοστών του.
Κατά των πρόωρων εκλογών οι πολίτες
Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές από 18% συγκεντρώνουν οι απαντήσεις κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οικουμενική, 9% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, 7% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΛΑΟΣ, 5% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, 4% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, από 2% κυβέρνηση προσωπικοτήτων/ τεχνοκρατών ή κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς, και 1% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΚΚΕ.
Ενδεικτικό είναι ότι στην ίδια ερώτηση στο Βαρόμετρο Οκτωβρίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 27%, και του 2010 17%.
Το 53% του ερωτηθέντων εκτιμά πάντως ότι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή βουλευτικές εκλογές, 39% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζεται ενώ το 7% δεν έχει γνώμη.
Ασφάλεια νιώθει το... 4% των πολιτών
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (85%) θεωρεί ότι τα πράγματα σητ χώρα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 10% θεωρεί πως πηγαίνουν σε σωστή και ένα 3% δεν έχει γνώμη.
Το 89% νοιώθει ανασφάλεια για τα επόμενα χρόνια, το 2% δεν έχει γνώμη, ενώ το 4% νοιώθουν ασφαλείς.
Το 89% εκτιμά ότι θα σημειωθούν κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες, ενώ το 7% εκτιμά ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι λίγες.
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χειροτερέψει, και το 3% ότι θα καλυτερέψει. Το 94% μάλιστα του δείγματος θεωρεί απίθανο να αποταμιεύσει χρήματα για το προσεχές έτος ενώ το 5% πιθανό.
Αναφορικά τέλος με τη διεθνή ισχύ της χώρας συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έγινε πιο αδύνατη, το 14% παρέμεινε η ίδια, το 4% ότι έγινε πιο ισχυρή και το 1% δεν έχει γνώμη.