ΠΟΥ:Πρώτη αιτία θανάτου στους νέους τα τροχαία


Τα τροχαία ατυχήματα ορίζει ως πρώτη αιτία θανάτου στους νέους ηλικίας 15 με 44 ετών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι περίπου 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στους δρόμους του κόσμου ενώ 20 εώς 50 εκατομμύρια τραυματίζονται. Σύμφωνα με την "έκθεση για την παγκόσμια κατάσταση οδικής ασφάλειας" η οποία βασίζεται σε ένα δείγμα 178 χωρών, οι τροχαίοι τραυματισμοί παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
To 90% των θανάτων στους δρόμους συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου οικονομικού επίπεδου, οι οποίες έχουν μόνον 48% των καταγεγραμμένων αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο. Οι πεζοί, οι ποδηλάτες, οι μοτοσικλετιστές και οι επιβάτες τους αποτελούν το 46% των θανάτων από τροχαία σε παγκόσμιο επίπεδο και η αναλογία αυτή είναι μεγαλύτερη στις φτωχές από ότι στις πλούσιες χώρες.
Τρόποι ελάττωσης των τροχαίων
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι δύο από τους σημαντικότερους τρόπους για να ελαττωθούν τα τροχαία είναι ο έλεγχος της ταχύτητας και   η μείωση της κατανάλωσης αλκόολ πριν την οδήγηση (Ο ΠΟΥ συνιστά ως όριο συγκέντρωσης οινοπνεύματος στο αίμα τα 0.05 gram ανά decilitre (g/dl) για ενήλικες οδηγούς. Λιγότερες από τις μισές χώρες του κόσμου έχουν νομοθετήσει αυτό το όριο.) Ακόμη η χρήση ενός καλής ποιότητας κράνους μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο θανάτου από μία τροχαία σύγκρουση περίπου στο 40% και τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού πάνω από 70%. Ο ΠΟΥ αναφέρει σχετικά ότι μόνον 40%  των χωρών έχουν νόμους σχετικούς με το κράνος που καλύπτουν αμφότερους οδηγούς και επιβάτες και ορίζουν πρότυπα ποιότητας για τα κράνη. Επιπλέον τονίζει ότι η χρήση ζώνης και η χρήση περιοριστικών για παιδιά μπορεί να ελαττώσει τους θανάτους σημαντικά ενώ η προνοσοκομειακή φροντίδα μπορεί να σώσει πολλούς ανθρώπους που τραυματίζονται σε τροχαίες συγκρούσεις (Γύρω στο 76% των χωρών έχουν συστήματα προνοσοκομειακής φροντίδας, από εκείνα με υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό μέχρι εκείνα που στηρίζονται στους περαστικούς. Σε όλη τη γη υπάρχουν περίπου 90 διαφορετικά τηλέφωνα πρόσβασης σε προνοσοκομειακή φροντίδα τα οποία πρέπει να ενοποιηθούν σε ένα παγκόσμιο αριθμό ή λίγους περιφερειακούς). Ο ΠΟΥ τονίζει με αυτόν τον τρόπο ότι οι τροχαίοι τραυματισμοί μπορούν να προληφθούν και καλεί σε άμεση δράση καθώς προβλέπει ότι τα τροχαία θα θα γίνουν η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου το 2030, με αποτέλεσμα  2.4 εκατομμύρια θανάτους ανά έτος.... 

πηγή: alterthess.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa