ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ Η ΤΡΟΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


«Πεταμένα λεφτά από το παράθυρο». Με αυτό τον χαρακτηρισμό στελέχη των κλιμακίων της τρόικας αναφέρονται στα χρήματα που χάνει το Δημόσιο από την αδυναμία του να συντονίσει το σύστημα προμηθειών. Η τρόικα έχει ήδη...
από τον Ιανουάριο ζητήσει από την Κυβέρνηση την άμεση ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμηθειών για όλες τις αγορές του Δημοσίου και την ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΣ).

Αν και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην θεσμοθέτηση των σχετικών διαδικασιών, εν τούτοις δεν τις ενεργοποίησε με αποτέλεσμα να εξακολουθεί το Δημόσιο να συνομολογεί αποσπασματικές συμβάσεις προμηθειών, αγοράζοντας ουσιαστικά στην λιανική και όχι στη χονδρική. Την ίδια στιγμή οι διαδικασίες παραμένουν «γκρίζες», καθώς μεγάλο μέρος των συναλλαγών με τους προμηθευτές γίνεται χωρίς του απαραίτητους τύπους διαφάνειας.

Για να διορθωθούν αυτές οι στρεβλές πρακτικές η τρόικα ζήτησε εκ νέου από την Κυβέρνηση την ενεργοποίηση πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών που θα αναλάβει την ηλεκτρονική παραλαβή προσφορών, το άνοιγμα και την αξιολόγησή τους. Το εν λόγω σύστημα θα παρέχει ενημέρωση για τις προκηρύξεις των διαγωνισμών και βοήθεια για την υποβολή προσφορών τόσο σε οικονομικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού όσο και στο κοινό.

Η εφαρμογή της πλατφόρμας θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ενιαίας Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η ΕΑΔΣ θα πραγματοποιεί διαγωνισμούς μέσω του διαδικτύου με στόχο την άθροιση της ζήτησης ομοειδών προμηθειών που αιτούνται διάφοροι φορείς του Δημοσίου, με στόχο να επιτύχει μείωση της τελικής τιμής. Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων θα παρακολουθεί όλες τις δημόσιες συμβάσεις υπουργείων, δήμων, περιφερειών, οργανισμών και νομικών προσώπων και θα καταγράφει τον προγραμματισμό των έργων, τις αναθέσεις, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, την αποπληρωμή των συμβάσεων και τις εκκρεμότητές τους.

Σε κάθε περίπτωση το νέο σύστημα ηλεκτρονικών συμβάσεων θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο 2012 να είναι πλήρως λειτουργικό και να εμπεριέχει όλες τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων καθώς και τα αποτελέσματά τους. Ενδεικτικώς με το πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της προμήθειας φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων με συγκεντρωτικό τρόπο για το ΕΣΥ. Στόχος η εξοικονόμηση 697 εκατ. ευρώ το 2012 και 349 εκατ. ευρώ το 2013.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa