Τα... καλά της κρίσης: μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου!



Η μειωμένη παραγωγική δραστηριότητα οδήγησε στη μείωση για τη χώρα μας κατά 1,8% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την περσινή χρονιά, σε σχέση με το 2009, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι εκπμπές αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι εκπομπές μειώθηκαν στην Ελλάδα το 2010 κατά 2,2 μεγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 2009, γεγονός που την κατατάσει στην ενδέκατη θέση. Η μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε μεγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα καταγράφηκε στη Γερμανία (35,3 μεγατόνους) και τη Βρετανία (17,2 μεγατόνους).

Το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, θεωρείται «κακή» χρονιά στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς το 2009 οι εκπομπές στην Ε.Ε. είχαν μειωθεί κατά 7%, για να επακολουθήσει η συγκεκριμένη κατά 2,4% αύξηση, αποτέλεσμα και της επανόδου πολλών χωρών σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.

Έως το 2020, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επιτύχουν τον στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 20% σε σχέση με το έτος βάσης (1990), ώστε να συμβαδίσουν με τις δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να αναπτυχθούν ακόμα πιο δραστικά τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa