ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Εφησυχαστικοί εμφανίζονται σήμερα οι Έλληνες σεισμολόγοι για το σεισμό της Τουρκίας που μετράει ήδη εκατοντάδες θύματα.

Ο εφιάλτης της ενεργοποίησης του ρήγματος της Ανατολίας, που φτάνει μέχρι το Αιγαίο ξύπνησε και πάλι μετά τον φονικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ που ισοπέδωσε την Τουρκία.

Δεν επηρεάζει την Ελλάδα ο σεισμός που συγκλόνισε χθες την ανατολική Τουρκία επισημαίνει ο ο ομότιμος καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος χαρακτήρισε την επαρχία Βαν περιοχή με υψηλή σεισμικότητα που έχει δώσει πολλές φορές στο παρελθόν σεισμούς.
Όπως επεσήμανε η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, βρίσκεται στο ρήγμα Ανατολίας.
“Συγκεκριμένα, η περιοχή είναι στα όρια των δύο πλακών, δηλαδή εκεί που συναντώνται το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας που εκτείνεται προς τον Πόντο και “κατεβαίνει” μέχρι το Αιγαίο και το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας που φτάνει λίγο πάνω από την Κύπρο” εξήγησε ο καθηγητής.
Ο κ.Παπαζάχος απέδωσε τους ισχυρούς μετασεισμούς στο γεγονός ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα δεν επηρεάζει τη χώρα μας.
Εκατοντάδες νεκροί
Ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί από το σεισμό 7,2 βαθμών που έπληξε χθες την ανατολική Τουρκίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν.
Ο Σαχίν, που επιβλέπει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Eρτζις, μια από τις πόλεις που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από το σεισμό, είπε πως έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι 117 ανθρώπων σε αυτή και 100 στην πόλη Βαν, πρωτεύουσα της επαρχίας.
Συνολικά 1.090 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν τραυματιστεί από το χθεσινό σεισμό, πρόσθεσε.
Αξιωματούχοι είπαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και ομάδες διάσωσης εργάζονταν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια. Πάνω από 80 κτήρια κατέρρευσαν στην πόλη Ερτζίς και 10 στην πόλη Βαν.
Οι κάτοικοι στην Βαν και την Ερτζίς, φοβούμενοι μετασεισμούς, πέρασαν την νύχτα τους στην ύπαιθρο, έχοντας ανάψει φωτιές για να ζεσταθούν.
Οι διασώστες εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με φακούς, απομακρύνοντας ερείπια με γυμνά χέρια και με φτυάρια.
Από το σεισμό διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες και οι αρχές σε κάποιες περιοχές διέκοψαν την παροχή φυσικού αερίου, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
apospasma.gr
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa