Στο ΚΕΝ Μεσολογγίου ταΐζουν τους φαντάρους έντομα


Σε ένα πολυδιαφημισμένο και πρόσφατα «ανακαινισμένο» στρατόπεδο από την πρώτη μέρα ήρθαμε αντιμέτωποι με απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις 1ου παγκοσμίου πολέμου.

Από τη μία, υπάρχει ένα μαγειρείο και εστιατόριο μακριά από οποιαδήποτε συνθήκη υγιεινής με βρώμικα σκεύη, δίσκους που έχουν υπολείμματα φαγητού από την προηγούμενη μέρα, άπλυτα ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, με έντομα μέσα στο φαγητό όπως κάμπιες, μύγες και άλλα παρόμοια, ενώ χαρακτηριστική είναι και η μικρή ποσότητα φαγητού που σερβίρεται πχ ένα μπιφτέκι με 4 πατάτες μετρημένες και 5-6 κομμάτια ντομάτας για σαλάτα.

Απ' την άλλη οι τουαλέτες είναι σε τριτοκοσμική κατάσταση με το μεγαλύτερο ποσοστό να μην λειτουργούν, είτε είναι βουλωμένες είτε έχουν χαλασμένα καζανάκια κτλ και χωρίς να απολυμαίνονται σωστά γιατί υπάρχει έλλειψη χλωρίνης και άλλων απορρυπαντικών, γαντιών και λάστιχου.

Την ίδια στιγμή δίπλα στο θερινό καψιμί έχει δημιουργηθεί μια αυτοσχέδια χωματερή που είναι μια τεράστια εστία μόλυνσης!

Οι θάλαμοι είναι ασφυκτικά γεμάτοι, στοιβάζονται από 45 άτομα και πάνω, οι οποίοι είναι βρώμικοι και παρατημένοι.

Υπάρχει επίσης ένα ιατρείο το οποίο υπολειτουργεί, με ελάχιστα φάρμακα και εξοπλισμό και με έλλειψη προσωπικού.

Αυτή η κατάσταση υπάρχει και είναι ανέφικτο να αλλάξει παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των συναδέλφων μας να είναι όλα καθαρά και βιώσιμα για όλους.

Από την πρώτη μέρα της στράτευσής μας κληθήκαμε να καλύψουμε εμείς οι ίδιοι την έλλειψη προσωπικού και την ανοργανωσιά με άπειρη δουλειά γραφείου πχ συνεντεύξεις, ιατρικά τεστ, διανομή ιματισμού, αντικατάσταση του αναγκαίου προσωπικού με πάρα πολλές ώρες εργασίας κάτι που ισχύει ακόμη και τώρα. Πολλοί φαντάροι είναι κλεισμένοι σε γραφεία κάνοντας πολύωρη δουλειά καλύπτοντας τις κενές θέσεις σε προσωπικό.

Η εκπαίδευση μας από την πρώτη κιόλας μέρα ήταν γεμάτη ακρότητες και καταπάτηση του ωραρίου εις βάρος του ελεύθερου χρόνου πχ χαλάρωση, ατομική υγιεινή κτλ. Με τρανταχτά παραδείγματα το έρπινγκ μέσα σε πέτρες και αγκάθια 6 φορές σ΄ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ τη μέρα που πήγαμε για βόλεϊ παρόλο που βρισκόμασταν από τα ξημερώματα μέχρι αργά το μεσημέρι μέσα στον ήλιο χωρίς κανένα διάλειμμα και μετά από πορεία 30 χλμ δεν μας έδωσαν ούτε καν νερό!

Χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά του ταγματάρχη Γ.Λ. ο οποίος πέρα από τα ρατσιστικά και υβριστικά σχόλια απέναντι στους φαντάρους πχ το ότι πολλοί από εμάς είναι "κατεστραμμένοι" και θα παραμείνουν "κατεστραμμένοι" και μετά το στρατό. Πέρα από αυτά προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τους φαντάρους για την προσωπική του ανέλιξη και την εμφάνισή του σαν ένας "σκληρός" ταγματάρχης έκανε καψόνι και έβαλε όλο το τάγμα εν ώρα αναφοράς και ενώ δεν προβλεπόταν, να τρέξει με πλήρη εξάρτιση και οπλισμό στο στίβο του στρατοπέδου, μέσα στον ήλιο επειδή κάποιος αλλοδαπός συνάδελφος δεν αντιλήφθηκε το πρόσταγμά του. Επίσης, την πιο δύσκολη και κουραστική μέρα της εκπαίδευσής μας, όπου κάποιοι φαντάροι είχαν εμφανίσει προβλήματα υγείας λόγω της εξουθενωτικής εκπαίδευσης πήγε στα ιατρεία και έδιωχνε στέλνοντας πάλι πίσω στην εκπαίδευση τους φαντάρους που είχαν μαζευτεί εκεί για να δουν το γιατρό.

Μεγάλη έκπληξη για εμάς ήταν επίσης όταν κληθήκαμε να παρακολουθήσουμε μια παρουσίαση για την ΕΛΔΥΚ. Ο αρμόδιος υπολοχαγός σε ερωτήσεις των φαντάρων συναδέλφων στο αν είναι υποχρεωτική η θητεία στην Κύπρο και που αυτό προβλέπεται ψευδόταν ανοιχτά ότι " σαφώς και είναι υποχρεωτική και αν δεν ήταν ποιοι θα πήγαιναν" ότι "όπως είναι και μια μετάθεση στο Σουφλί το ίδιο είναι και μια μετάθεση στην Κύπρο" και ότι " πουθενά δεν προβλέπεται η άρνηση της θητείας στην Κύπρο".

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα δημιουργήθηκε ένα ρεύμα παραπονούμενων φαντάρων οι οποίοι βγήκαν ανοιχτά στην αναφορά του λόχου παραπονούμενοι για τις συνθήκες υγιεινής, εστίασης και εκπαίδευσης και εντελώς παράνομα, δεν τους άφησαν να βγουν ανοιχτά στην αναφορά του τάγματος να το αναφέρουν. Απλά μεταφέρθηκαν τα παράπονα τους στον ταγματάρχη ο οποίος είπε ότι από Δευτέρα θα έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα αυτά και εφοδίασε άμεσα τις τουαλέτες με τα απαραίτητα υλικά.

Ενώ λοιπόν υπήρχε συνέχεια η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά, μπροστά σε μια πρωτοβουλία των φαντάρων για την κάλυψη των βασικών αναγκών δεν μπόρεσαν να αρνηθούν. Πολλοί θεωρούσαν ότι υπήρχε άγνοια και αδιαφορία από τη μεριά της διοίκησης του ΚΕΝ για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι οι νεοσύλλεκτοι, ενώ όπως φάνηκε, ήταν μια απλή εντολή να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες.

Έπρεπε οι φαντάροι να δώσουν μάχη, να διεκδικήσουν με αγωνιστικό τρόπο, ώστε να ικανοποιηθούν άμεσα και οι πλέον αυτονόητες υποχρεώσεις της διοίκησης της μονάδας, του ΥΕΘΑ και του ΓΕΣ προς τους εκατοντάδες φαντάρους που κατατάχθηκαν για να εκπληρώσουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Όμως έτσι συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είναι το βύσμα που θα μας σώσει, ούτε η αντίληψη «άστο να περάσει». Μόνο η συλλογική αμφισβήτηση του Παραλόγου τη Θητεία και οι αποφασιστικές αντιστάσεις των συναδέλφων στρατιωτών μπορούν να υπερασπίσουν τα κοινά μας δικαιώματα.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Diktiospartakos.blogspot.com
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa