Με λουκέτο απειλείται το Πανεπιστήμιο Κρήτης

«Ψαλίδι» στις πιστώσεις κατά … 63% σε σχέση με πέρυσι!
Από μία κλωστή κρέμεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού το υπουργείο ενέκρινε ελάχιστες πιστώσεις για έκτακτους διδάσκοντες ΠΔ /407.
Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, οι πιστώσεις είναι μειωμένες κατά 63% συγκριτικά με πέρσι και κατά
50% σε σχέση με τον τετραετή προϋπολογισμό του Ιδρύματος.

Ως συνέπεια, το πρόγραμμα σπουδών σε όλα σχεδόν τα τμήματα εκτελείται οριακά ενώ πολλοί έκτακτοι διδάσκοντες καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με κατά πολύ μειωμένες αποδοχές.
Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Π.Κ., κ. Κωνσταντίνος Τζανάκης, τονίζει πως υπό τις σημερινές συνθήκες «δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα Πανεπιστήμιο, το θέμα έχει συζητηθεί και στη σύνοδο των πρυτάνεων».
Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «έχεις αναγκαστεί ή να διώξεις κόσμο ή να προσλάβεις με μειωμένες αποδοχές κατά 20% με 30% σε σχέση με ό, τι θα έπαιρναν κανονικά». Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, υπάρχουν τμήματα που δεν πήραν καθόλου πιστώσεις ενώ όλα, όπως και οι υπηρεσίες του Ιδρύματος, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω των ελλείψεων σε διδάσκοντες.
Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να μπουν λουκέτα σε τμήματα, όπως, άλλωστε, είχε γίνει σε προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, ο κ. Τζανάκης απαντά πως είναι τόσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα που το κλείσιμο θα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.
«Θα υπάρξουν αρκετά κενά διδασκαλίας με αποτέλεσμα να έχουμε δυσκολίες στη διδακτική διαδικασία ενώ στην προσπάθειά μας να συμπληρώσουμε τα κενά που υπάρχουν στο πρόγραμμα διδασκαλίας καλύπτουμε τους ΠΔ/ 407 με χαμηλότερα ποσά από τις προηγούμενες χρονιές», αναφέρει ο πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου καθηγητών του Π.Κ. στο Ηράκλειο, κ. Χάρης Κατερινόπουλος.

Όπως εξηγεί, η αμοιβή για μία θέση διδάσκοντα ΠΔ/ 407 αντιστοιχεί σε αναπληρωτή καθηγητή, μπορεί, όμως, να μοιραστεί και να καλυφθούν τρεις θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι ο κάθε διδάσκοντας θα λάβει τα χρήματα που αντιστοιχούν σε ένα λέκτορα. «Πολλές φορές μοιράζουμε μια θέση στα τρία ή τέσσερα για να έχουμε περισσότερο προσωπικό με αντίστοιχη μείωση του ποσού που παίρνουν οι διδάσκοντες, αλλά αυτό έχει και κάποια όρια», τονίζει. Υπάρχουν περιπτώσεις καθηγητών που δε διαμένουν στο Ηράκλειο και πρέπει να ταξιδεύουν, να πληρώνουν ξενοδοχείο και δεν είναι δυνατό οι αποδοχές τους να είναι λιγότερες από τα έξοδά τους.
«Υπάρχουν τμήματα που είχαν φροντίσει να φέρουν μέλη ΔΕΠ και να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά κάποια μετά βίας έχουν δέκα μέλη ΔΕΠ, διδάσκουμε μαθήματα που θεωρούνται βασικά, κατ’ επιλογή, μεταπτυχιακών προγραμμάτων, το βάρος είναι ιδιαίτερα μεγάλο στους ήδη υπάρχοντες διδάσκοντες στα μικρά τμήματα και τα νεότερα, όπως το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών και το Εφαρμοσμένων Μαθηματικών», τονίζει ο κ. Κατερινόπουλος.
Γράφει η Κατερίνα Μυλωνά για την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
 πηγή:www.tsantiri.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa