«Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ»


«Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ»
Λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κάνουν οι φοιτητές, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει θέρμανση και οι υποδομές είναι υπό κατάρρευση…
Σε κείμενό τους, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα athens.indymedia.org, οι φοιτητές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Άρρωστοι φοιτητές χαμηλών τάξεων ζουν στο κρύο, και με δυσκολίες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στεγάζονται μέσα σε δωμάτια 3Χ4 με μεγάλα παράθυρα, τα οποία καινούρια η παλαιά μπάζουν αέρα. Η θέρμανση παραμένει άγνωστο εάν θα λειτουργήσει φέτος.  Μερικοί χρησιμοποιούν αερόθερμα, τα οποία δεν αντέχει το ηλεκτρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο… ράφι».

ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΌπως επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο – καταγγελία «για ένα φοιτητή, ο οποίος δεν έχει χρήματα (γιατί εκτός από βολεμένους υπάρχουν και  άτομα με μηδαμινά εισοδήματα στις εστίες), η διαδικασία να πάρει φάρμακα αν αρρωστήσει είναι η εξής: να πάει στον γιατρό στο εφημερεύων νοσοκομείο να του γράψει φάρμακα, να πάει στο γιατρό της Λέσχης, ο οποίος δουλεύει καθημερινές μέχρι το μεσημεράκι, να του τα θεωρήσει στην πανεπιστημιακή ασφάλιση, μετά να πάει στο φαρμακείο και να τα παραλάβει. Δηλαδή με 40 πυρετό, αστική συγκοινωνία, χωρίς χρήματα, απόγευμα η αργία τρέχα γύρευε».
«Η κατάσταση στις εστίες είναι πιο πολύπλοκη. Τα γεγονότα φάσκουν και αντιφάσκουν. Δεν υπάρχουν χρήματα για βασικές ανάγκες, όπως δηλώνει η διεύθυνση τα τελευταία χρόνια», επισημαίνουν οι φοιτητές στο κείμενό τους.
Τονίζουν, όμως, ότι παρόλα αυτά βρέθηκαν χρήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «για να δίνουν κόκα κόλα στην Λέσχη σίτισης τον εστιακών, για να αλλαχτούν τα παλαιά καθίσματα στο κινηματοθέατρο της εστίας με καινούρια άβολα ΄΄νοσοκομειακά΄΄ και για να υλοποιήσει την προεκλογική του καμπάνια ο Πρύτανης Μυλόπουλος για δωρεάν διαδίκτυο σε όλες τις εστίες (σάπιο, ταχύτητας χελώνας) άξιας χιλιάδων ευρώ (ενώ όταν διεκδικούσαν οι φοιτητές από προ κρίσης δεν υπήρχαν λεφτά). Για την αλλαγή μερικών παλαιών τουαλετών και παραθύρων με άλλα, τα οποία είναι επίσης προβληματικά και φθάρθηκαν γρήγορα, αξίας που μπορεί να φτάνει πάνω από εκατομμύριο ευρώ και για την ασφαλτόστρωση του προαυλίου».
Οι φοιτητές καταγγέλλουν ακόμη στο κείμενό τους, που δημοσιεύτηκε στο athens.indymedia.ogr, ότι «και όλα αυτά, ενώ μετράνε πόσες μαρμελάδες θα πάρεις στο πρωινό, πόσα πιάτα φαγητό θα φας, ενώ ο τεχνικός έρχεται μετά από ένα μήνα, αφού δηλώσεις σοβαρή βλάβη στο δωμάτιο, ενώ όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ασυντήρητες και φθαρμένες, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι στο εστιατόριο (λέσχη σίτισης εστιακών) είναι συμβασιούχοι από εργολάβο με συμβόλαια ακόμα και λιγότερο του ενός μήνα με εξευτελιστικό μισθό. Ενώ σε κυνηγάν να πληρώσεις το ''ενοίκιο'' 5 ευρώ για Έλληνες και από ξένους άγνωστο , έχουν ακουστεί από 30 μέχρι 150 ευρώ. Ενώ τα κυλικεία των εστιών ανεβάζουν τις τιμές κάθε μηνά. Ενώ πλυντήρια δεν υπάρχουν. Και ενώ οι διευθύνσεις δεν θέλησαν ποτέ να μας παρουσιάσουν δημόσια έγγραφα με τους διαγωνισμούς τον εργολάβων, τους τιμοκαταλόγους των προμηθειών και τους διαγωνισμούς εισαγωγής νέων φοιτητών (τα οποία αποφασίζονται από μυστικιστική εφορευτική επιτροπή η οποία "συμμετέχουν" και ''αξιοκρατικά ορισμένοι από τον σύλλογο εστιακών φοιτητές'')».
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa