"Προτιμώ να ταπεινωθώ εγώ, παρά η χώρα" (Το ακούσαμε κι αυτό)


Τις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τους προβληματισμούς του γι’ αυτά που θα έρθουν τους επόμενους «κολασμένους» μήνες περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Ο Βενιζέλος μίλησε για την εφεδρεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση, μετά από πολλές συζητήσεις με την τρόικα, κατέληξε σε ένα σχήμα που βασίζεται σε διαφανή, αντικειμενικά και απροσωπόλητα κριτήρια, για να υπάρχει το μικρότερο δυνατό κόστος.


Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει την κοιννωική πίεση ο Ε. Βενιζέλος είπε: «Αν κάποιος έχει στο μυαλό του ένα σχήμα, όπου από τη μία μεριά υπάρχει η κυβέρνηση και από την άλλη η κοινωνία, η οποία αντιδρά ή πιέζει, τότε φοβάμαι ότι είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε. Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία ενώ θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις ήπιες, φιλικές για τον πολίτη, με λιγότερους φόρους, με περισσότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με μεγαλύτερες παροχές, δεν το κάνει γιατί αυτό ικανοποιεί τι; Την ιδεοληψία της ή την υποχρέωσή της να υπηρετήσει το διεθνές κεφάλαιο ή την τρόικα; Πρόκειται για μια χυδαία δημαγωγική προσέγγιση, η οποία δεν επιτρέπει στην κοινωνία να σκεφθεί την κατάσταση γύρω από την οποία βρισκόμαστε.»

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το ζήτημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή δεν είναι αν η χώρα θα χρεοκοπήσει στα χέρια του, αλλά αν η χώρα θα χρεοκοπήσει γιατί δεν κινήθηκαν έγκαιρα τα χέρια και το μυαλό των πολιτών της, ενώ σχολιάζοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνών για τη χώρα μας τόνισε:

«Προσωπικά οφείλω να αποδεχθώ ταπεινώσεις, αν αυτές ωφελούν τη χώρα μου. Σημασία έχει η χώρα μου να μην ταπεινώνεται. Αλλά οι ταπεινώσεις που μπορεί να δεχθεί κανείς στο εξωτερικό, δεν είναι τίποτα μπροστά στην ταπείνωση που προκαλεί η αδικία του ασυγκράτητου λαϊκισμού και της δημαγωγίας στο εσωτερικό. Δυστυχώς για πολλούς ισχύει το “ου γαρ οίδασι τι ποιούσι”».

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι έχει στοχοποιηθεί προσωπικά από ένα σύστημα φιλικών προς τη Νέα Δημοκρατία μέσων και δημοσιογράφων, ενώ κάλεσε τον Α. Σαμαρά να απαντήσει αν είναι υπέρ της δημοσιονομικής διάσωσης και της φορολογικής δικαιοσύνης ή αν ενθαρρύνει τη μάχη οπισθοφυλακής που δίνουν οι δυνάμεις της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa