Θανατηφόρα βακτήρια στα κινητά!

mobileΤα κινητά δεν έχουν μόνο ηλεκτρονικούς ιούς. Εχουν και πραγματικούς, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του χρήστη!
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία έδειξε ότι απειλητικά για τη ζωή βακτήρια, όπως το e.coli και το ανθεκτικό υπερβακτήριο MRSA, εντοπίστηκαν στο 92% των συσκευών που εξετάστηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ήταν μόλις δύο από τα χίλια διαφορετικά μικρόβια που βρέθηκαν στα κινητά. Ειδικοί από το London School of Hygiene & Tropical Medicine πήραν δείγματα από τα κινητά και τα χέρια 390 ανθρώπων από 12 διαφορετικές πόλεις και ανακάλυψαν ότι αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα βακτήρια ήταν άκακα, σε ένα στα έξι κινητά υπήρχε e.coli που ευθύνεται για δεκάδες κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων.
Αυτό το βακτήριο μεταδίδεται πολύ εύκολα, αφού επιβιώνει στα χέρια αλλά και στις επιφάνειες για πολλές ώρες, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε μπορεί να μεταφερθεί διά της αφής παντού! Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν βακτήρια στα χέρια τους ήταν τρεις φορές πιο πιθανό ότι είχαν και στο κινητό τους.
Βασική πηγή προέλευσης του κολοβακτηριδίου e.coli είναι τα περιττώματα και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και τα συμπεράσματα της νέας έρευνας έρχονται να υπογραμμίσουν την ανάγκη για καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα.
Σε ό,τι αφορά τον MRSA, τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, που υπάρχει έτσι κι αλλιώς στη μύτη, στο στόμα και το δέρμα και γίνεται υπερανθεκτικός όταν μεταλλάσσεται, καταγράφηκε στο 25% των συσκευών που ελέγχθηκαν.
«Αυτή η έρευνα παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι κάποιοι εξακολουθούν να μην πλένουν σωστά τα χέρια τους, ειδικά όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα» εξηγεί η δρ Βαλ Κέρτις και καταλήγει: «Θέλω να ελπίζω ότι η ιδέα πως έχουν κολοβακτηρίδια στα χέρια και το κινητό τους θα τους βάλει στη διαδικασία να προσέχουν περισσότερο την υγιεινή τους. Το σαπούνι είναι μια τόσο απλή κίνηση και όμως σώζει ζωές».
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa