Τελικά τι χρωστάμε;


Μας είπαν να πληρώσουμε. Κανένας όμως δεν μας είπε τι χρωστάμε και σε ποιόν.  Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, για το οποίο τόσος λόγος γίνεται τους τελευταίους μήνες, παραμένει ο άγνωστος Χ ακόμη και για τους «ειδικούς» του υπουργείου οικονομικών. Ποιά είναι σήμερα η πραγματική αξία των ελληνικών ομολόγων που αλλάζουν καθημερινά χέρια;
Ποιό τμήμα του χρέους ανήκει σε ξένους και ποιό σε ντόπιους δανειστές; Και το σημαντικότερο, ποιό τμήμα αυτού του χρέους είναι επαχθές οπότε δεν έχουμε καμία ιδιαίτερη υποχρέωση να το πληρώσουμε.

Παρεμβαίνοντας  σε αυτή τη συζήτηση ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας από τη σχολή SOAS του πανεπιστημίου του Λονδίνου προτείνει μια επαναστατική (όσο και αυτονόητη) λύση. Να μάθουμε, εμείς οι πολίτες, τα πραγματικά χαρακτηριστικά του χρέους και να λάβουμε τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο σημείο αυτό τα παραδείγματα της Αργεντινής (που δεν μπήκε στον κόπο να μάθει τα στοιχεία του χρέους της) αλλά και του Ισημερινού (που ανέθεσε σε ομάδες ξένων auditors την αποτύπωση του χρέους) είναι πολύτιμα για τα επόμενα βήματα. Η διαφάνεια την οποία ζητά στα κείμενά του ο Έλληνας καθηγητής είναι υποτίθεται το ζητούμενο και των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών που εδώ και μήνες μας καλούν να αυτομαστιγωθούμε και να πληρώσουμε μέχρι και τελευταίος σεντς τα λεφτά που φάγαμε (μαζί τους). Ιδού η Ρόδος λοιπόν, ιδού και το πήδημα. Πείτε μας τι χρωστάμε και σε ποιόν και αφήστε μας να αποφασίσουμε εμείς τι θα κάνουμε γι΄ αυτό.

πηγή: thepressproject
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa