Πνίγονται στα σκουπιδάκια Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πνίγονται στα σκουπίδια Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων μεταβάλονται σε εστίες μόλυνσης, που επιτείνουν οι καιρικές συνθήκες. Η εισαγγελική παρέμβαση δεν δείχνει να κάμπτει τους απεργούς, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Μέχρι την επόμενη Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, ημέρα πανελλαδικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, θα συνεχιστούν οι καταλήψεις σε ΧΥΤΑ, αμαξοστάσια απορριμματοφόρων και σε άλλες νευραλγικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, όπως πολεοδομίες, ληξιαρχεία και ΚΕΠ.
Η δυναμική αντίδραση των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση στα προωθούμενα μέτρα μισθολογικών περικοπών και εφεδρείας κρατάει "όμηρο" την δημόσια υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
"Υπάρχει μια διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Εξετάζουμε τρόπους για να συντονιστούμε καλύτερα ώστε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων" ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ Μηνάς Μοναστηρίδης.
Προηγήθηκαν εκκλήσεις (που δεν εισακούστηκαν) στους εργαζομένους να τερματίσουν τις καταλήψεις, από τους Δήμους και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρό. Η επιδεινούμενη κατάσταση οδήγησε σε νέα παρέμβασή την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ε. Ράικου, που ζητεί να διερευνηθούν οι λόγοι που δεν γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων.
Στην Θεσσαλονίκη η κατάσταση έχει πάρει δραματική έκταση, καθώς ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης παραμένει κλειστός και η εναπόθεση φορτίων επιτρέπεται μόνο για νοσοκομειακά και σχολικά απορρίμματα, καθώς και από τις λαϊκές αγορές.
Πρόβλημα η συμπεριφορά των πολιτών
"Μας επιτρέπεται η εναπόθεση των σκουπιδιών μόνο από δέκα κοντέινερ" επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς και τονίζει χαρακτηριστικά: "στην πόλη επικρατεί χάος".
Ερωτηθείς για την ανταπόκριση των Θεσσαλονικέων στις συνεχείς εκκλήσεις του δήμου να μην κατεβάζουν σκουπίδια τις μέρες των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα, απαντά ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση.
"Στην οδό Βασιλίσσης Όλγας υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης και λίγα μέτρα μακρύτερά τους, παρατηρούμε χάρτινες συσκευασίες μέσα ή έξω από τους κάδους των σκουπιδιών" σημειώνει και προσθέτει: "Η έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης από τη μία πλευρά και τα θέματα της υγείας και της ευταξίας των αστικών χώρων ή βρίσκονται σε αντιπαράθεση ή σε μεγάλη παράκρουση".


 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa