Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έμαθε, ή υποχρεώθηκε, να ζει στον αστερισμό της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου...
από τον μηχανισμό στήριξης της τρόικας. Μια δόση που σύμφωνα με την… κοινή λογική, αλλά και τις εκτιμήσεις των αγορών, είναι εξασφαλισμένη. Μόνο που φαίνεται ότιθα πρέπει να «βασανισθεί» επαρκώς η χώρα, προς γνώση και συμμόρφωση για το μέλλον.
Από τη στιγμή που αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου, και η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης παραπέμφθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, είναι εύλογο να στρέφεται η προσοχή όλων στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
Εκεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, η Ευρώπη θα αποφασίσει ένα γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σε ποσοστό περίπου 50%. Πολύ μεγαλύτερο δηλαδή από το 21% το οποίο προβλέπει η Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου.
Μια πρόταση που προπαγανδίζει η Γερμανία, και αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση της Γαλλίας, καθώς το Παρίσι ξέρει ότι οι δικές του τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, σε σχέση με τις γερμανικές. Επομένως, θα υποστούν μεγαλύτερες απώλειες, και έτσι η Γαλλία προπαγανδίζει με τη σειρά της μια άλλη πρόταση, την επαρκή χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας από το EFSF, ώστε να μπορέσει η χώρα να επαναγοράσει η ίδια το χρέος της, στη δευτερογενή αγορά.
Η επικείμενη συνάντηση της Κυριακής ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, υπηρετεί την επιδίωξη να… λυθεί η παρεξήγηση, και να συμφωνήσουν οι δυο ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πολιτική που θα εφαρμοστεί για τη σωτηρία της Ελλάδας.
Αν διαβάσει ωστόσο κανείς, μεταξύ των γραμμών, και πίσω από τις λέξεις όσων υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα… δεν θα εκταμιεύσει ποτέ την 6η δόση του δανείου.
Γιατί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα συνεπάγεται ουσιαστικά ένα «Μνημόνιο ΙΙ». Επομένως, η «6η δόση» που περιμένουμε να εκταμιεύσουμε, και αφορά το «Μνημόνιο Ι», θα μετεξελιχθεί στην «1η δόση» από το «Μνημόνιο ΙΙ».
Γι’ αυτό και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Αντόνιο Μπόρχες, δήλωσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την εκταμίευση της δόσης. Συμπληρώνοντας ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει και στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Ας μην ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας. Κάτι που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι (μικρότεροι) δανειστές, θα υποχρεωθούν να συμβαδίσουν με τα δικά του «θέλω»…
http://www.statesmen.gr