«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα μπαζούκα… 2 τρισ. ευρώ»

Επιμένει ο Ρουμπινί στην ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Ένα «μπαζούκα» 2 τρισ. ευρώ χρειάζεται η Ευρώπη για να ξεπεράσει την κρίση, δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής οικονομίας και γνωστός καταστροφολόγος, Nouriel Roubini, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι αυτό το ποσό θα το χρειάζεται μόνο εάν ο χρόνος δεν τελειώσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δράσουν άμεσα.

«Είμαι πολύ ανήσυχος ότι τα πράγματα βγαίνουν σιγά σιγά εκτός ελέγχου», ανέφερε ο Roubini από το Ντουμπάι, θεωρώντας ότι ο χρόνος που απομένει δεν ξεπερνά ούτε τους τρεις μήνες. Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο ακόμη και αν υπάρξει μείωση, μέσω κουρέματος, του ελληνικού χρέους, αυτό δεν θα σημάνει την ενίσχυση της ανάπτυξης. Θα πρέπει να κοιτάξουν οι Ευρωπαίοι τη μείωση των επιτοκίων και την υποτίμηση του νομίσματος.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα είναι μη βιώσιμη. Το πρόβλημα είναι ότι η ευρωζώνη έχει δύο ελέφαντες μέσα σε ένα δωμάτιο. Την Ιταλία και την Ισπανία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Roubini.

Είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν αλλά και πολύ μεγάλες για να σωθούν. Έχουν ήδη χάσει την αξιοπιστία τους αυτές οι δύο χώρες, ακόμη και αν έχουν πάρει τόσα μέτρα λιτότητας και ακόμη και αν έχουν στήριγμα τις υποσχέσεις του μηχανισμού στήριξης.

Ο Αμερικανός καθηγητής ανέφερε μάλιστα ότι για να σωθεί η Ευρώπη θα πρέπει να χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική η ΕΚΤ, να υποτιμήσει το ευρώ, να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ευρωπαϊκές τράπεζες και να μεθοδευτεί η ελεγχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Παράλληλα, με τα κατάλληλα μέτρα να στηριχθούν οι υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης ώστε να αποφευχθεί η ύφεση. Ωστόσο, δείχνει δυσπιστία στο κατά πόσο μπορεί να γίνουν αυτά, καθώς το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο.
 
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa