Όλο και πλουσιότερο γίνεται το 1%


Κοινή “αρχή” που πυροδότησε και ενισχύει διαρκώς το κίνημα των Αμερικανών Αγανακτισμένων “ Occupy Wall Street” είναι η πεποίθηση ότι η κατανομή του πλούτου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άδικη και ασύμμετρη. “Είμαστε το 99%” υποστηρίζουν τα μέλη του κινήματος. Και τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Αμερικανικού Κογκρέσου (CBO).




Η κατακλείδα της έκθεσης είναι: οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών στο διάστημα μεταξύ 1979- 2007 είδε τα εισοδήματά του να αυξάνονται κατά 275%!  Αντιστοίχως, το 60% των Αμερικανών που ανήκει στη μεσαία τάξη είδε το ίδιο διάστημα τα έσοδά του να αυξάνονται κατά 40%.
Ακόμη πιο συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία από το 2007 και μετά οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση: το 1/5 των πλέον καλοπληρωμένων Αμερικανών κέρδιζε περισσότερα χρήματα απ' ότι τα υπόλοιπα 4/5 των εργαζομένων συνολικά!
Η έκθεση του CBO, ωστόσο, αρκείται να καταγράψει τα στατιστικά δεδομένα χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την τεράστια οικονομική ψαλίδα που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους ενώ οι φτωχοί... έσονται φτωχότεροι. 
24h NewsRoom
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa