«Οχι στο σχολείο του Μνημονίου» H χθεσινή πανεκπαιδευτική πορεία.

Χιλιάδες κόσμου, δάσκαλοι, μαθητές, καθηγητές, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, άλλοι με μηχανάκια ή Ι.Χ. αυτοκίνητα κι άλλοι με τα πόδια, συγκεντρώθηκαν χθες μετά τις 12 στα Προπύλαια.
Σε κλοιό και η Βουλή,
από πλήθος κόσμου που παρέμεινε για αρκετή ώρα
Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος γύρω στις πέντε το απόγευμα. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία.
Και αυτό παρά την απεργία των μέσων μεταφοράς, που προφανώς κράτησε πολλούς ανθρώπους σπίτι τους.
«Είναι η πιο δύσκολη χρονιά. Λείπουν εκπαιδευτικοί πολλών ειδικοτήτων, δεν γίνονται βασικά μαθήματα. Μετράμε χιλιάδες χαμένες ώρες», λέει ο δάσκαλος Ελ. Φάκαλος. «Ορισμένοι τρέφαμε αυταπάτες. Πιστεύαμε ότι με το ενιαίο μισθολόγιο θ' ανεβούμε μισθολογικά εμείς που παίρνουμε 800 ευρώ», παρεμβαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η Αγγ. Μπαλαφούρη, βιβλιοθηκάριος, διαπιστώνει ότι «αργήσαμε να διαμαρτυρηθούμε», μιλάει για «το αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγησαν τα οικονομικά μέτρα» και στηρίζει τις ελπίδες της «για αλλαγή στη νέα γενιά».
Κρατώντας μαύρες σημαίες εμφανίστηκαν οι δάσκαλοι. «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε», έγραφαν τα πανό.
Κόκκινες ήταν οι σημαίες των φοιτητών όλων των σχολών. Και δυναμική η παρουσία τους. «Κατασκευάζουν φοιτητές που θα υπακούσουν στο μοντέλο του ελαστικού εργαζόμενου, μπλοκάκηδες. Το δικό μας στοίχημα είναι να σταθούμε δίπλα στους εργαζομένους», λέει ο Αγγελος που κρατάει το πανό.
Γονείς, με παιδιά κι εγγόνια
«Αφραγκοι και απολυμένοι, είμαστε αποφασισμένοι», έγραφε το πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που σχημάτιζε ένα από τα μεγαλύτερα μπλοκ. Δίπλα τους, εξοργισμένοι δημοτικοί υπάλληλοι και σχολικοί σύμβουλοι σχεδόν φώναζαν: «Παλεύουμε για την αξιοπρέπειά μας. Νιώθουμε σκουπίδια. Χάνουμε τη δουλειά μας εξευτελισμένοι. Δεν τα φάγαμε εμείς, αλλά αυτοί με τους παχυλούς μισθούς». «Δημόσια δωρεάν παιδεία» ζητούσε το πανό του 2ου Λυκείου Χολαργού. Τρεις μαθητές, ο Φώτης, ο Ιάσονας κι ο Αλέξανδρος, λένε ότι «πρέπει να επαναστατήσουμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Να κινητοποιηθούμε μαζί με τους γονείς, έτσι δεν θα περάσουν τα μέτρα».
Πολλά νέα ζευγάρια συμμετείχαν στη συγκέντρωση. «Τα οικονομικά μέτρα μάς ένωσαν», λένε εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο. «Είναι παράνομα και άδικα τα μέτρα», συμπληρώνουν δύο συνταξιούχοι. Η Ελένη και η Αικατερίνη μιλούν για τριάντα πέντε χρόνια δουλειάς σε καταστήματα και βιοτεχνίες. Δύο αδελφές που ζουν μαζί για να μοιράζονται μία σύνταξη. Στάθηκαν κοντά στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα που φώναζαν «Οχι στο σχολείο του Μνημονίου».
«Η εκπαίδευση είναι η πιο παραγωγική επένδυση που μπορεί να δώσει έξοδο στην κρίση. Η χώρα χάνει τα καλύτερα μυαλά της», έλεγε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς. Για απαξίωση και συκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος έκανε λόγο ο Ν. Παπαχρήστος (πρ. ΟΛΜΕ): «Η κυβέρνηση στρέφει τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον άλλης. Αλλά οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο».
Αστυνομοκρατούμενη πορεία
Η πορεία περίπου 5.000 ατόμων ξεκίνησε στις τρεις μετά το μεσημέρι. Μέσω των Χαυτείων οδηγήθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Παρά τις διαμαρτυρίες διαδηλωτών και τις διαρκείς διαπραγματεύσεις συνδικαλιστών, διμοιρίες ΜΑΤ περιστοίχισαν την πορεία, σχηματίζοντας αλυσίδες, σ' όλη τη διάρκειά της και από τις δύο πλευρές. Στην είσοδο της Βουλής είχε τοποθετηθεί σιδερένιος φράχτης. Πίσω του, στη Βασ. Σοφίας, βρισκόταν το ειδικό τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας (Αίαντας) που ρίχνει νερό σε διαδηλωτές.
Η Βουλή ήταν περιστοιχισμένη από διμοιρίες ΜΑΤ. Παρά τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, μέχρι τις πέντε το απόγευμα το πλήθος των διαδηλωτών παρέμενε μπροστά στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα. Στη συνέχεια κατέβηκαν στην πλατεία κι έμειναν εκεί. Οι νεότεροι κάθησαν στο δάπεδο, οργανώνοντας ακόμη μία ανοιχτή συνέλευση.

πηγή :troktiko.eu
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa