«Νίπτουν τας χείρας» τους για τις καταλήψεις οι πρυτάνεις


«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις μόλις μία βδομάδα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Το απόλυτο χάος επικρατεί στο χώρο της Παιδείας με όλα τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, ενώ οι καταλήψεις στις σχολές παίρνουν τη μορφή πανδημίας.
Εκτάκτως σήμερα για να καθορίσουν τη στάση τους συνεδρίασαν οι Πρυτάνεις, όπου η πλειοψηφία τους, τάσσεται υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων.

Η συνεδρίαση γίνεται παρουσία συνταγματολόγων, διευκρίνισε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κων. Ρέμελης.

Οι πρώτες κρίσιμες αποφάσεις είναι αυτές που αφορούν στην οργάνωση της Επιτροπής για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Ο κ. Ρέμελης τόνισε ότι μέσα από την εφαρμογή των διατάξεων, είναι βέβαιο ότι θ' αναδειχθούν τα προβλήματά τους. Ειδικά, αναφέρθηκε στο θέμα του κοσμήτορα που ουσιαστικά διορίζεται, ενώ ο πρύτανης εκλέγεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ.

Οι πρυτάνεις, μέχρι στιγμής, προσανατολίζονται να προσφύγουν στα Συνταγματικά Δικαστήρια και έτσι όταν εκδοθεί η πρώτη πράξη, που είναι η Διαπιστωτική, μέσα σε 60 ημέρες θα μπορεί να προσβληθεί. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα προσφύγουν ενιαία όλοι, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν.

Όσον αφορά τις καταλήψεις, ο πρύτανης είπε ότι δεν είναι ευθύνονται οι πρυτάνεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν εξέθρεψαν αυτοί τα φαινόμενα των κομματικών νεολαιών. Επισήμανε, όμως, ότι κανένας φοιτητής δεν εκλήθη να πει τη γνώμη του κατά την περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, χαρακτήρισε την κατάσταση στα Πανεπιστήμια «δύσκολα διαχειρίσιμη», ενώ εκτίμησε ότι κινδυνεύει να χαθεί ο έλεγχος.

Σε ερώτηση τι απαντούν οι πρυτάνεις στην έκκληση της υπουργού Παιδείας, από τη Βουλή, για ανοιχτά Πανεπιστήμια ο κ. Αλμπάνης απάντησε ότι «αυτή την έκκληση την έχουμε κάνει και εμείς» θυμίζοντας και ανάλογες κινήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τέλος, επισήμανε τα προβλήματα υποχρηματοδότησης που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τα ιδρύματα.

Η συνεδρίαση των πρυτάνεων αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.
                                                                                                                                             newsbeast.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa