Αρχές Οκτωβρίου η πρώτη δόση για το "χαράτσι" - Στο σκοτάδι όποιος δεν πληρώσει

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση από τις αντιδράσεις στις αλλαγές που ανακοίνωσε για το έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα.
Βουλευτές και υπουργοί ασκούν έντονες πιέσεις στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να
φέρει ρύθμιση, ώστε να μην πληρώνουν τουλάχιστον οι άνεργοι, αίτημα που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτό.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι τα όσα έλαβαν χώρα χθες το βράδυ, μετά τη δημοσιοποίηση της ρύθμισης. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, ζητούσαν να συμπεριληφθεί στη ρύθμιση και η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας. Αυτό έγινε, μ διευκρινιστικό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο, εξαιρούνται τελικά ναοί και μοναστήρια.

Φοροκυνηγητό για 5,5 εκατ. πολίτες - Εξαιρείται το Δημόσιο

Άγρια φοροεπιδρομή σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί το ειδικό τέλος που αποφάσισε να επιβάλλει η κυβέρνηση για να κλείσει την «τρύπα» του προϋπολογισμού και να εξευμενίσει την τρόικα.

Σύμφωνα με τις τελικές διευκρινίσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών η επιβάρυνση που θα επιφέρει στους ιδιοκτήτες η νέα έκτακτη εισφορά κυμαίνεται από 3 ευρώ για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμές ζώνης από 5.000 ευρώ και πάνω. Η επιβάρυνση αυτή, όμως, είναι ουσιαστικά έως και κατά 25% υψηλότερη, καθώς για τα ακίνητα παλαιότητας έως και 25 ετών θα επιβάλλεται συντελεστής προσαύξησης έως και 1,25.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτου στην χαμηλότερη τιμή ζώνης θα πληρώσει 3,75 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εφόσον το ακίνητό του είναι νεόδμητο. Η επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο φθάνει έως και τα 20 ευρώ για μία νεόδμητη κατοικία στην υψηλότερη τιμή ζώνης.

Για τα ακίνητα που είναι 26 ετών ή παλαιότερα ισχύουν οι τιμές ζώνης χωρίς τον συντελεστή προσαύξησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή, στις αρχικές εξαγγελίες που έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών, η κλίμακα για το ειδικό τέλος ακινήτων κυμαινόταν από 0,5 έως 10 ευρώ.

Το χαμηλό κλιμάκιο των 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο θα επιβληθεί μόνο στους ανέργους και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, τις οποίες τελικά η κυβέρνηση δεν εξαιρεί από το χαράτσι.

Η επίμαχη τροπολογία θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή.

πηγή:www.real.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa