Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγουν έρευνες για ενέργεια και η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη σύγχυση που προκάλεσαν δηλώσεις άλλης εκπροσώπου
Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν άλλαξε στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες από μέρους της Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, μετά από τις χθεσινές τοποθετήσεις της εκπροσώπου Βικτώριας Νούλαντ, η οποία δημιούργησε ερωτηματικά για το ποια τελικά είναι η αμερικανική θέση σ' αυτό το ζήτημα.
Ο κ. Τόνερ υποστήριξε ότι πιθανό οι δηλώσεις της κ. Νούλαντ να "ερμηνεύτηκαν αποσπασματικά", όπως είπε, τονίζοντας ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγουν έρευνες για ενέργεια. Έχοντας μία αμερικανική εταιρεία αναμειγμένη στην ανάπτυξη των (ενεργειακών) πόρων της Κύπρου είναι επίσης θετικό".
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι "οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κυπριακής
ιδιοκτησίας διαδικασία, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για να επανενώσει το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία", προσθέτοντάς ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει ότι όλοι οι ενεργειακοί και φυσικοί πόροι του νησιού θα πρέπει να "μοιραστούν ακριβοδίκαια" μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας "συνολικής διευθέτησης".
ιδιοκτησίας διαδικασία, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για να επανενώσει το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία", προσθέτοντάς ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει ότι όλοι οι ενεργειακοί και φυσικοί πόροι του νησιού θα πρέπει να "μοιραστούν ακριβοδίκαια" μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας "συνολικής διευθέτησης".
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την άποψη ότι "η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, δεν πιστεύουμε ότι θα παρεμποδίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών".
Απαντώντας σε ερώτηση για τις απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού σε βάρος της Κύπρου, ο κ. Τόνερ είπε ότι "εδώ, υπάρχει ένας ξεκάθαρος δρόμος και είναι η διαπραγματευτική διαδικασία υπό κυπριακής ηγεσίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ο καλύτερος τρόπος να επιλυθούν αυτά τα θέματα".
Τέλος, σε άλλη ερώτηση "αν η θέση των ΗΠΑ είναι πως οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία των διαπραγματεύσεων", ο κ. Τόνερ δήλωσε: "Αυτή είναι η θέση μας".
Η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από την κυπριακή κυβέρνηση, έκανε λόγο για "ενδιαφέρον από πλευράς ΗΠΑ", όσο αφορά "πρόταση για διαμεσολάβηση" των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό τη "διανομή των εσόδων" (από πιθανές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ) και ότι "οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν αποκλιμάκωση της ρητορικής και της έντασης, ώστε η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε καλό περιβάλλον".
Η κ. Νούλαντ είπε επίσης ότι "υπήρξε πρόσφατα μία αίτηση (εννοώντας την εισήγηση του τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Έρογλου προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ) να εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου και αντιλαμβανόμαστε ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το αίτημα. Θα θεωρούσαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, αν οι δύο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται για αποκλιμάκωση των εντάσεων με ένα παρόμοιο τρόπο", υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι οι "μονομερείς έρευνες" από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας βοηθούν ή πλήττουν τη διαδικασία επανένωσης, είχε πει ότι "επιθυμούμε να δούμε μία ειρηνική διευθέτηση στο πρόβλημα, υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Επιθυμούμε να δούμε τους πόρους του νησιού να διανέμονται μεταξύ των κοινοτήτων. Μας ενδιαφέρει η πρόταση για μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη διανομή των εσόδων".
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις τής κ. Νούλαντ, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης, προέβη σε διάβημα, ζητώντας εξηγήσεις. Έλαβε την υπόσχεση ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το "κυριαρχικό δικαίωμα" της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.