7 ΤΡΙΣ. τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο


Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα προκύπτει από τουρκικά δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για αποθέματα υδρογονανθράκων 7τρις δολαρίων στη Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό εξηγεί την επιμονή των Τούρκων για εμπλοκή στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, με τίτλο «Μεγάλο παιχνίδι στη Μεσόγειο», το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας, προέβει σε αξιολόγηση των αποθεμάτων στη Μεσόγειο προκειμένου να αποφασιστεί η τακτική και στρατηγική της χώρας στο όλο θέμα.


Απευθυνόμενη σε ακαδημαϊκούς και ανθρώπους του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, έλαβε θετική απάντηση για το αν αξίζει να διακινδυνεύσει ένα ενδεχόμενο πόλεμο προκειμένου να «βάλει χέρι» στα αποθέματα ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ απηύθυναν κρίσιμο ερώτημα προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για το αν σκέφτεται να επέμβει στην περιοχή λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

Τα τουρκικά κρατικά έγγραφα κάνουν λόγο για τεράστια αποθέματα στα Ισραηλινά οικόπεδα Λεβαθιάν και Ταμάρ, των οποίων η αξία τους φθάνει μέχρι και 1,8 τρις δολάρια.

Γίνεται λόγος επίσης και για τα οικόπεδα μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου και Κρήτης στα οποία όπως αναφέρεται η αξία τους φτάνει στα 7τρις δολάρια.
Το γεγονός ότι η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη από την όλη υπόθεση, φαίνεται ότι «καίει» την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία βλέπει την Κύπρο και την Ελλάδα να μοιράζεται 71 χιλιάδες και 33 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει 41 χιλιάδες τ.χ.

Όλα τα πιο πάνω συνεπάγονται στο ότι οδηγούμαστε σε μια περίοδο που θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας ενώ τίθεται το ερώτημα για το κατά πόσο θα υλοποιήσει τις απειλές της.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, χαρακτήρισε πολιτική πρόκλήση τις έρευνες σε περιοχές όπως οι αποκλειστικές ζώνες, που είναι υπό συζήτηση και δεν έχουν ξεκάθαρα όρια.
Είπε επίσης πως οι έρευνες τις ΚΔ έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν τα δικαιώματα του ψευδοκράτους. («ΤΔΒΚ»)
“Θα προχωρήσουμε κι εμείς στην πράξη στις σεισμικές έρευνες, μετά τη συμφωνία που θα υπογράψουμε με την «ΤΔΒΚ» για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας” είπε ο κ. Γιλντίζ και ερωτηθείς για το αν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη θα συνοδεύονται από τον τουρκικό στόλο, είπε “φυσικά θα υπάρξει συνοδεία. 'Όλα αυτά και το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα καθοριστούν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών”.

Τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως τα αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή της Κύπρου είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκία για 572 χρόνια και της Ευρώπης για 30 χρόνια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τους λόγους που η Τουρκία του Ερτογάν βρίσκεται σε πανικό, προβαίνοντας σε κινήσεις και δηλώσεις απελπισίας, την ίδια ώρα που στην όλη υπόθεση εμπλέκονται Αμερικανικά και Ισραηλινά συμφέροντα, τα οποία αποτελούν φραγμό στα τουρκικά σχέδια και ασπίδα για τα Κυπριακά συμφέροντα. 

πηγή: sigmalive.com
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa