Πυρά στο σπίτι του Καντάφι

Tέλος εποχής στην Λιβύη

Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το καθεστώς του Μουαμάρ καντάφι, αφού οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην πράσινη πλατεία, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι.
Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του. Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί.

Στο μεταξύ, ο Χάμις Καντάφι, γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ηγείται μιας στρατιωτικής δύναμης η οποία κινείται προς το κέντρο της Τρίπολης, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya, επικαλούμενος πηγές των εξεγερμένων.
Ο τηλεοπτικός σταθμός, που εδρεύει στο Ντουμπάι, μετέδωσε ότι η δύναμη αυτή αναχώρησε από το Μπαμπ αλ Αζιζία, το κτιριακό συγκρότημα που αποτελεί έδρα του συνταγματάρχη.
Στο μεταξύ, αξιωματούχος των εξεγερμένων στην Τρίπολη δήλωσε ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν σταθμεύσει άρματα μάχης κοντά στο λιμάνι της Τρίπολης και το κτιριακό συγκρότημα του Καντάφι.

Οι δυνάμεις του Καντάφι μάχονται στην Τρίπολη και ελέγχουν το 15-20% της πόλης.
 
Οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται στην Τρίπολη και ελέγχουν το 15 ως 20% της πόλης, δήλωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.
"Βασικά έχουν τον έλεγχο τεσσάρων περιοχών...αυτό αντιπροσωπεύει το 15-20% της πόλης", διευκρίνισε ο ίδιος.
Λίγο νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται γύρω από την κατοικία του Καντάφι στην Τρίπολη, αλλά και στις νότιες περιοχές της λιβυκής πρωτεύουσας.
Από τις 06:00 τοπική ώρα από τα νότια της πόλης ακούγονται πυρά ελαφρών και βαρέων όπλων.
Λίγο αργότερα ακούστηκαν πυρά από καλάσνικοφ κοντά στο ξενοδοχείο Rixos όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι.
Στη διάρκεια της νύχτας επικρατούσε ηρεμία, τόνισε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ειρηνική μετάβαση εξουσίας ζητά το ΝΑΤΟ


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντριου Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε πως "το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τους πολίτες της Λιβύης, αλλά και με τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν τεράστια ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει", ενώ τόνισε πως μόνο με τη συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί ειρηνική και άμεση μεταβίβαση εξουσίας στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης, μετά από την ανακοίνωση του ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς, επανήλθε με νέα, αντικρουόμενη ανακοίνωση, ζητώντας, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, από τους πιστούς σε αυτόν πολίτες να "σώσουν την Τρίπολη" από την επιθετικότητα των επαναστατών.
"Είναι υποχρέωση όλων των Λίβυων. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου", δήλωσε ο Καντάφι, ενώ το Αλ Αραμπίγια μετέδιδε εικόνες πολιτών που γιόρταζαν στο κέντρο της Τρίπολης και κατέβαζαν από τους τοίχους αφίσες του Λίβυου ηγέτη. Οι συγκεκριμένες εικόνες ήταν οι πρώτες που μεταδόθηκαν, μετά την είσοδο των επαναστατών στην Τρίπολη.

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa