Οι δηλώσεις Πάγκαλου που δυναμίτισαν το κλίμα


Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διαμαρτυρόμενοι για αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το 1981 «ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και Παλάτι». Τελικά, λίγα λεπτά αργότερα οι βουλευτές επέστρεψαν στα έδρανα της Βουλής.
Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Θ. Πάγκαλου και του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κ. Τασούλα.

«Σήμερα έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης. Ο κ. Πάγκαλος μας πήγε 30 χρόνια πίσω. Μαύρη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ. Τόλμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να πει ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1981, αν είναι δυνατόν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

Η πυροσβεστική παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου ότι «ήταν ένα μεγάλο λάθος η ιστορική αναδρομή την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη να μην μιλήσουμε για το μέλλον», δεν ωφέλησε.

Την ίδια ώρα από την θέση του σηκώθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας από την ΝΔ να μην αποχωρήσει λέγοντας: «Θέλετε αφορμή να φύγετε; Μπορεί να υπήρξε παρεξήγηση, μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές ερμηνείες της Ιστορίας, κανένας δεν είπε ότι το 1974 δεν ήρθε μια Δημοκρατία στη χώρα μας, με τις όποιες αδυναμίες. Αλλά το 81, μετά από δεκαετίες αποστασιών και δικτατοριών, ήρθαν οι καταπιεσμένες κοινωνικές τάξεις στην εξουσία. Το 1964 και 1965 υπήρξαν οι γνωστές περιπέτειες της χώρας».

Απευθυνόμενος προς την αποχωρήσα πτέρυγα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Μην δίνετε αφορμή ότι με το παραμικρό είσαστε έτοιμοι να συγκρουστείτε και δίνουμε τέτοια εικόνα στο εξωτερικό. Αυτό αποδεικνύει σκοπιμότητα».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου «να ανακαλέσει στην τάξη επί της ουσίας τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεώς του», ενώ ζήτησε να στηθεί ανδριάντας του Κ. Καραμανλή στο προαύλιο της Βουλής. «Η Δημοκρατία ήρθε το 1974 και την εμπέδωσε ο Κ. Καραμανλής στις 23 Ιουλίου που ήρθε και ένα μήνα μετά όταν ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και καταλόγισε μεγάλο ατόπημα στον κ. Πάγκαλο.

Πηγή:   zougla.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa