Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ

Ο κόσμος που ζούμε χαρακτηρίζεται από τρομακτικές ανισότητες. Τα στοιχεία που αντικατροπτίζουν την εξάπλωση της φτώχειας στον πλανήτη, είναι ανατριχιαστικά. Διαφορές ανάμεσα στις χώρες παρατηρούνταν και στο προ-βιομηχανικό στάδιο παραγωγής που γνώρισε ο πλανήτης. Με την εδραίωση του βιομηχανικού καπιταλισμού όμως το φαινόμενο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Εκείνη την περίοδο (1760-1860) κάποιες χώρες όπως η Αγγλία, λίγο αργότερα οι Η.Π.Α. και η Ιαπωνία αναπτύχθηκαν ραγδαία. Για την συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων χωρών του πλανήτη, εκβιομηχάνηση και οικονομική ανάπτυξη, αποτελούν φαινόμενο του 20ού αιώνα, ενώ για άλλες αποτελούν ουτοπία. Αν ξεχάσουμε για λίγο τα εθνικά σύνορα και φανταστούμε τον πλανήτη σαν μια ενιαία οντότητα διαπιστώνουμε ότι οι ανισότητες μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων είναι τεράστιες.
• Το πλουσιότερο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 80% του παγκόσμιου εισοδήματος, το δε πλουσιότερο 10% κατέχει το 54% του παγκόσμιου εισοδήματος.
• Στον αντίποδα των παραπάνω μεριδίων, το φτωχότερο 40% απολαμβάνει μόλις το 5% του παγκόσμιου εισοδήματος.
• Tα πλουσιότερα 500 άτομα στον κόσμο αποκτούν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από εκείνο που αποκτούν τα 416 εκατομμύρια των πιο φτωχών ανθρώπων.
• Στις αρχές της τελευταίας δεκαετία (2003), τα 10 πλουσιότερα άτομα στον κόσμο είχαν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία αξίας 217 δις. δολαρίων. Υποθέτοντας μια μέτρια απόδοση επί αυτών των στοιχείωντης τάξης του 5% ετήσια συνάγεται ότι τα 10 αυτά άτομα είχαν, το αντίστοιχο έτος,ένα εισόδημα λίγο πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο δηλαδή ήταν το εθνικόεισόδημα της Τανζανίας με πληθυσμό 35 εκατομμύρια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα χρησιμοποιεί το κριτήριο του ενός δολαρίου την ημέρα για να ορίσει την έννοα της ακραίας φτώχειας και των δυο δολαρίων την ημέρα για να ορίσει την απόλυτη φτώχεια.
• 876 εκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν έχοντας στη διάθεσή τους λιγότερα από ένα δολάριο την ημέρα για την κάλυψη των αναγκών τους.
• Με λιγότερα των δύο δολαρίων την ημέρα διαβιούν πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 40% περίπου του πληθυσμού του πλανήτη.
• Το 41% του πληθυσμού της υποσαχάρειας Αφρικής έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα από ένα δολάριο την ημέρα ενώ σύμφωνα με το κριτήριο των δυο δολαρίων το ποσοστό ανέρχεται στο 72%.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa